Så här beställer du vin

2018 Chardonnay vom Kalkmergel (nr 71597) – Philipp Kuhn

Ekologiskt

199,00 kr

Minsta beställning är 3 flaskor.

Vinets härliga mineralkaraktär kommer från den krithaltiga jordmånen druvorna har växt i. Chardonnay vom Kalkmergel är ett aromatiskt vin med flörtig fruktsötma, tropiska inslag och svag fatkaraktär.

JancisRobinson.com: 17+

Beställ här

År 1992, bara 20 år gammal, tog Philipp Kuhn över det operativa ansvaret för vinfirman som idag består av 25 hektar. Familjen Kuhn har bott i Laumersheimer i Pfalz sedan 1700-talet, men det var först när Philipp tog över vingården som som familjen började fokusera på hög kvalitet. Arbetet har lönat sig, och år 2016 blev Philipp korad till bästa rieslingproducent av Vinum. Det är bra en av många utmärkelser han har fått senaste åren.

Druvorna i Chardonnay vom Kalkmergel kommer från olika vingårdar kring Laumerheimer med en jordmån bestående av kalkhaltig märgel, precis som namnet antyder. Alla druvorna skördas manuellt. Först spontanjäser vinet, men även kultiverad jäst har tillsätts. Vinet har jäst i ståltank, 30 % har lagrats i begagnade barrique och resterande 70 % i ståltankar.

Produktion: 3 800 flaskor/år.

JancisRobinson.com: 17+

Doft

Ett karismatiskt vin med härliga toner av brioche, vita persikor, gul frukt, lime, apelsinskal, mineral och tydliga ekfatstoner med inslag av vanilj och rostat fat.

Smak

Även smaken har tydliga toner av mineral och mogen gul frukt, aprikos, apelsinskal, hårda päron, fat och en hint av valnötter. Det är ett fylligt vitt vin, krämigt och smakrikt, och det har en mycket torr, fräsch och lång eftersmak. 

Lagring

Drick 2019-2026.

Mat

Vinet är fylligt, smakrikt och har en hög syra, vilket gör att det passar till många smakrika fiskrätter som gärna behöver kombineras med ett vin med en fräsch syra som lättar upp maträtten. Även många kycklingrätter med krämiga såser passer bra. Hälleflundra och beurre blanc blir smarrigt.

Dela med dina vänner