Så här beställer du vin

2018 Chassagne-Montrachet Premier Cru Tonton Marcel (nr 70368) – Camille Giroud

950,00 kr

2018 Chassagne-Montrachet Premier Cru Tonton Marcel är ett enastående vin från monopolvingården som är så stenig att vinrankorna planterats i små “öar”.

Beställ här

Maison Camille Giroud var under 1900-talet kända för att göra supertraditionella viner med lång lagringskapacitet. Ofta omöjliga att dricka unga utan krävde minst 10-20 års lagring. Runt sekelskiftet fick Camille Giroud nya ägare och gjorde en av Bourgognes mest spännande s k ”Turn Arounds”. Man anställde nyutexaminerade David Croix vilket skulle visa sig vara ett lyckokast. David ändrade stilen helt med mottot att vinerna skall visa terroir och elegans. David införde försiktig fatlagring, ingen filtrering av vinerna och sänkte skördeuttagen – ett arbete som idag förs vidare av skicklige Carel Voorhuis som tog över 2017. Idag gör man utsökt eleganta viner, med fokuserad, ren och fruktig pinot noir-karaktär som kan drickas unga eller lagras.

Chassagne-Montrachet ligger söder om Côte de Beaune. Byn var en stor marknadsstad under den gallo-romerska eran men fick utså mycket av krig och förstörelse. Munkarna i Cluny återuppbyggde och återupprättade byn framför allt som vinodlingsområde. Byn kallades Cassanae 886, ett namn hämtat från cassanus, vilket betyder ek. Namnet Montrachet lades senare till. Tonton Marcel är det alternativa namnet för Grand Montagne – en särskilt så kallad lieu-dit (vingårdsläge) i Chassagne-Montrachet. Detta alternativa namnet sägs komma från en 1,5 meter hög och 1 meter bred Keltisk stående sten som en gammal vinodlare vid namn Marcel tyckte om att vila sig mot (“tonton” är det franska ordet för farbror). I gamla längor från 1800-talet omnämns platsen som “La Pierre de Tonton Marcel”, alltså “Farbror Marcels sten”. Och att där är stenigt är ingen underdrift – själva läget består av små “öar” av rankor hög uppe på en kulle eftersom området i princip är för stenig (och för brant) för att plantera. Vinet är en så kallad “monopole” – det vill säga en vingård med endast en ägare, något som är ovanligt i Bourgogne. Vingården låg i många år nästan bortglömd på grund av sitt otillgängliga läge men rustades under 1970-talet upp av förra ägarfamiljen, Mestre Père et Fils, vars första årgång var 1973.  Maison Camille Giroud köpte nyligen det prestigefyllda läget och 2018 är första årgången i egendomens regi – Carel Voorhuis har varit försiktig i ekhanteringen – endast 25% ny ek under 12 månaders lagring. Tillgången är minimal – endast två ekfat kan produceras från de få rankorna i vingården. Men de få flaskor som finns är verkligen en upplevelse – vinet utmärks särskilt av sin närmast flint-krutrökiga aromatik som greppar tag med sin fruktiga kryddighet, tyngd och koncentration. Vinet är som en actionspäckad film som öppnar med en stor scen och sedan håller samma tempo från start till mål, varenda bi-roll är noggrant rollsatt, det finns inga manusluckor och allting mynnar ut i en episk slutscen som får en att känna att man precis upplevt en stor cineastisk upplevelse.

Doft

2018 Chassagne-Montrachet Premier Cru Tonton Marcel har en elegant doft av citrus, vita blommor, apelsin, mineral samt lätt ton av fat. Vinet utmärks särskilt av sin närmast flint-krutrökiga aromatik som greppar tag med sin fruktiga kryddighet, tyngd och koncentration

Smak

Elegant smak av citrus, citruszest och mineral. Fin balans mellan frukt, mineral och fatton.

Lagring

Bäst 2020-2040

Mat

Mycket gott till eleganta fiskrätter, gärna med bakade eller ugnsrostade inslag. Gott även till fågel eller ljust kött.

 

Dela med dina vänner