Så här beställer du vin

2018 Condrieu Le Grand Vallon (nr 79505) – François Villard

459,00 kr

För första gången i Vinklubben: 2018 Condrieu Le Grand Vallon från skickliga François Villard är ett stort vitt vin från lilla appellationen Condrieu i Rhônedalen.

Beställ här

Robert Parker har omtalat François Villard som en av de stora stjärnorna i norra Rhône. Och vi kan bara hålla med. Det är verkligen imponerande hur han snabbt har byggt upp en bred portfölj av spännande kvalitetsviner från olika ursprung i regionen. François har en relativt kort historia inom vinbranschen. Han började jobba på en restaurang, och samtidigt som vinintresset ökade blev han efter några år sommelier. Genom bekantskaper fick han möjligheten att köpa mark i Norra Rhône, och år 1989 planterade han de första vinstockarna med hjälp av legendaren Yves Cuilleron. Han hade alltså ingen erfarenhet av att odla druvor eller producera vin, men fick i början hjälp av en erfaren vinproducent han kände och kunde därför komma igång snabbt. Två år senare beslutade han sig för att satsa på vinproduktion på heltid, och producerade samma år sitt första vin av egna och köpta druvor. Sedan länge arbetar François Villard enligt ekologiska principer och hoppas kunna certifiera sig till skörden 2023.

Condrieu är en mycket liten appellation på under 200 hektar i norra Rhônedalen, känd för sina eftertraktade och högklassiga vita viner. Förr gjordes vinerna i en halvtorr stil men idag gör man nästan uteslutande torra vita viner. Enbart en druvsort är tillåten i Condrieu – den gröna druvan viognier. Att dricka Condrieu är en stor upplevelse och en av regionens vita stoltheter. 2018 Condrieu Le Grand Vallon består – som vinlagen kräver – av 100% viognier som lagrats i 11 månader på ekfat, där 35% av faten var nya. De handskördade druvorna kommer från 20-åriga rankor som växer på jordmån rik på grant och kvarts med sydöstlig exponering. Släpps årligen i endast 7,500 flaskor.

Doft

En inbjudande aromatisk och komplex doft med aromer av persika, vita blommor, söta kryddor, nejlika och citrus.

Smak

Vinet har en rund kropp med en frisk syra som balanserar vinet och som mynnar ut i en fräsch och mineraldriven eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2028.

Mat

Passar till lite fiskrätter – gärna med asiatisk touch, såsom sushi

Dela med dina vänner