Så här beställer du vin

2018 Corton Charlemagne Grand Cru (nr 71751) – Jean-Claude Boisset

1.499,00 kr

SLUTSÅLD

2018 Corton Charlemagne Grand Cru är en storslagen grand cru från Jean-Claude Boisset där finnesrik frukt går framför tunga ekfat. Resultatet är ett stilfullt vin med stor intensitet.

Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. I portföljen finns vingårdar i två världsdelar med vinhus i såväl Frankrike, Kanada och USA. Vinerna som bär hans eget namn – Jean-Claude Boisset – tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget. Boisset – som idag drivs av Jean-Claudes barn – har långsamt byggt upp sin portfölj av viner där vinerna från de olika appellationerna alla görs i små kvantiteter årligen (i snitt 11 fat per cuvée). Målet är att låta rankorna göra jobbet och ha så lite intervention i vineriet som möjligt. Vinernas är koncentrerade, runda och expressiva i en tydlig terroirdriven stil. ”När människan är tyst kan jorden tala” är mottot.

2018 Corton Charlemagne Grand Cru kommer – som namnet antyder – från Grand Cru-läget Corton-Charlemagne. Läget är ett av Bourgognes mest eftertraktade och mytomspunna och härifrån kommer endast vita viner. Själva vingården är 71,87 hektar (48,57 hektar beläget i kommunen Aloxe-Corton, 17,25 i Pernand-Vergelesses och 6,5 i Ladoix-Serrigny). Vingården har tagit sitt namn efter kejsaren Charlemagne då det sägs att det var han som först skänkte rankor till klostret Saint-Andoche i Saulieu år 775. Ägarskapet höll sig i närmare 1000 år men delas idag mellan ett antal lyckliga vinbönder (Jean-Claude Boisset förfogar över 15 hektar). Corton-Charlemagne fick sin appellationsstatus 1937. Själva läget ligger på en kulle med lerig märgeljordmån på toppen av kullen.

Rankorna till de handskördade druvorna har en snittålder på 50 år. I vineriet pressades de hela klasarna och därefter kyldes musten ned till 12 grader. Musten fördes därefter omedelbart till 450-litersfat tillsammans med sin jästfällning. Efter en långsam jäsningsprocess lagrades vinet i 18 månader utan omröring för att få fram en så tydlig mineralitet som möjlighet. 50% av ekfaten var nya och samtliga ekfat var lättrostade för att inte extrahera för mycket eksmak – enbart en delikat ekfatskaraktär eftersträvades. Vinet filtreras mycket försiktigt och buteljeras med hjälp av gravitation. Enbart 800 flaskor släpps årligen.

Doft

Stor och nyanserad doft med toner av grillad citrus, gula plommon, äpplen, stenfrukt, fatkrydda och färska örter.

Smak

Stiltypisk och fruktig smak med mycket frisk och fräsch syra med stor balans och ett långt avslut. Ett mycket finessrikt vin med stor komplexitet, intensitet och typicitet.

Lagring

Bäst 2020-2035

Mat

Bra till fågel, kraftiga fiskrätter och grillade grönsaker.

Dela med dina vänner