Så här beställer du vin

2018 Côte de Beaune Les Pierres Blanches (nr 74602) – Domaine de la Vougeraie

339,00 kr

2018 Côte de Beaune Les Pierres Blanches kommer från en helt ny producent i Vinklubben: biodynamiska Domaine de la Vougeraies som med sin imponerande repertoar skapar stora viner från några av Bourgognes bästa lägen.

Beställ här

Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset. Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen.  Domaine de la Vougeraie såg dagens ljus år 1999. Efter att familjen Boisset från 60- till 90-talet köpt ett en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles” i Gevrey-Chambertin som anskaffades av Jean-Claude redan 1964. Det kom att dröja över 20 år innan familjen köpte sitt första vingårdsläge i Côte de Beaune. Under 90-talets slut köpte man den kända monopol-vingården Le Clos Blanc (som sägs göra viner som smakar som gyllene nektar) och som endast utgörs av en hektar.  1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade. Husstilen har fullkomlig fokus på elegans och att låta varje enskild terroir få spela huvudrollen. Varje enskilt vingårdsläge har sin egen handsydda vinmakningsmetod, vilket innefattar specialgjorda ekfat för jäsning – ett för varje läge. I fatkällaren arbetar man med åtta olika tunnbinderier som alla bidrar med olika nyanser. Allting sker med hänseende till den mån-kalender som styr det biodynamiska vinodlaråret.

2018 Côte de Beaune Les Pierres Blanches vinifieras genom jäsning i dels i traditionella öppna ekfat, dels i rostfria ståltankar. Vinet lagras därefter i 18 månader i 30% nya, medelrostade 228-liters Allier-fat. Innan buteljeringen sker en mycket varsam filtrering. Vingårdarna panterades mellan 1989 och 1990.

Les Pierres Blanches – den vita stenen – kommer från ett enskilt vingårdsläge i Beaune (1,06 hektar). Själva läget ligger placerat på ett utsprång mellan Savigny-lès-Beaune och Montagne de Beaune. Vingården ligger i mitten av kullen, strax under premier cru-läget Les Bressandes (som anses vara ett av områdets bästa). Första gången stenarna nämns var redan 1258 i The Martyrology  of beaune: In Monte Lapidi Albi (berget med de vita stenarna).

Doft

Nyanserad och fruktig med inslag av gula äpplen, päron, citronzest, mandarin, nötter, persika, smör, mineraltoner och en fin fatkaraktär.

Smak

Medelfyllig och koncentrerad smak med gula frukttoner, inslag av blommor, mineral, bivax, smör och ekfat. Frisk syra och ett långt och angenämt avslut.

Lagring

Bäst 2020-2028

Mat

Prova till smakrika ostar som Epoisses eller Langres. Stekt fisk med vitvinssås, ugnstillagade skaldjur och kyckling är också bra följeslagare.

Tips

Kyl ner vinet till 5 grader och lufta i karaff 30 minuter före servering.

Dela med dina vänner