Så här beställer du vin

2018 Domaine Cordiers Terroirlåda (7355709) – Domaine Cordier

1.200,00 kr

Denna låda är särskilt framtagen för Tryffelsvinets Vinklubb för att visa upp den bredd som en av vinklubbens mest älskade producenter – Christophe Cordier – besitter. Ett unikt tillfälle att förstå Mâconnais och dess olika appellationer.

Beställ här

Ett av Mâcons intressantaste namn är Christophe Cordier, som med sina mycket gamla vingårdar utspridda i regionen producerar stilfull vit Bourgogne som verkligen imponerar. Domaine Cordier Père & Fils är en familjeegendom i Fuissé i mellersta Bourgogne. Vingårdsmarken omfattar 100 parceller fördelat på 30 hektar i 8 olika byar i Mâconnais. Egendomen startades av Christophes far år 1968. Sedan Christophe tog över har han höjt kvaliteten genom att införa moderna metoder i vineriet och begränsat skördeuttagen. Idag anses man vara en av toppodlarna i hela Mâconnais, mycket tack vare Christophes minutiösa noggrannhet och totala dedikation för de viner han producerar. Christophes vingårdar har de bästa lägena på sluttningarna med perfekt solexponering i kalkrika jordar. Rankorna har en hög medelålder och man håller låga skördeuttag vilket ger mycket koncentrerade viner med djup och stor elegans. Vinerna är moderna, fruktdrivna och fylliga med härlig mineralton och väl avvägd fathantering. Christophes vingårdar tas om hand enligt ekologiska och biodynamiska principer, men är inte certifierade.

Denna låda är särskilt framtagen för Tryffelsvinets Vinklubb för att visa upp den bredd som en av vinklubbens mest älskade producenter – Christophe Cordier – besitter. Ett unikt tillfälle att förstå Mâconnais och dess olika appellationer. Dessutom kommer samtliga viner från årgång 2018 som blev en fantastisk årgång i Bourgogne och spås av många bli en av århundradets bästa.

Domaine Cordiers Terroirlåda innehåller

2018 Bourgogne Blanc Vieilles Vignes (1 flaska)
2018 Bourgogne Blanc Vieilles Vignes är ett helt nytt vin från Christophe Cordier och druvorna köps in från vingårdar i byn Leynes med skifferrik jordmån. Druvorna kommer från rankor med en medelålder på 35 år, skördades för hand och fick sedan en långsam och försiktig pressning i hela klasar. Efter att musten kylstabiliserats fick musten jäsa på sin naturliga jäst. Vinet låg sedan på sin jästfällning i ekfat i tolv månader. För maximal koncentration gör Christophe en ytterst försiktig filtrering.

2018 Viré Clessé Vieilles Vignes (1 flaska)
Detta spännande appellationsvin görs på druvor som jäst och lagrat i 350-liters ekfat (10% ny ek) i 12 månader. Vinet är välintegrerat och balanserat med ren, frisk frukt och nötigt kryddiga aromer. Druvorna kommer från ett 2 hektar stort vingårdsläge med 60-åriga rankor nära kyrkan i Viré. Själva appellationen är en vitvinsappellation som skapades år 1998 genom att separera två topp-Mâcon-Villages.  Vinerna från Viré-Clessé tenderar att vara häftiga, fylliga och generösa till följd av sin fina solexponering.

2018 Saint-Véran (1 flaska)
Saint-Véran är en spännande appellation. Själva appellationen tillkom 1971 för chardonnaydruvor i området mellan Mâconnais och Beauojolais (och omfattar många av de druvor som förr såldes som Beaujolais Blanc). Appellationen innefattar de sju kommunerna Davayé, Solutré-Pouilly och Prissé (samtliga på kalkstensjordar nära belägna Pouilly-Fuissé) och Chânes, Chasselas, Leynes, och St-Vérand (på sandiga röda jordar, närmare Beaujolais). Området består a enbart 703 hektar och kännetecknas av att ha ytterligare kraft, fyllighet och lagringsbarhet än många andra Mâcon-Villages (dock utan den kraft och finess som man finner i Pouilly-Fuissé). Kommunen Davayé erbjöds att tillhöra Pouilly-Fuissé när gränsdragningen gjordes, men nekade till förmån för att tillhöra Saint-Véran. Druvorna till Cordeirs Saint-Véran kommer från vingårdar som som gränsar till just Pouilly-Fuissé.

2018 Mâcon Milly-Lamartine Vieilles Vignes (1 flaska)
Druvorna till denna cuvée kommer från byn Milly-Lamartin i Mâcon. Alla druvor plockades för hand, pressades i hela klasar i pneumatisk press, fick jäsa naturligt på stora fat med regelbunden ‘batonnage’ (omrörning av jästfällningen) och lagrades sedan i ett år på franska ekfat. För maximal koncentration gör Christophe en ytterst försiktig filtrering. Det här är ännu ett ungt vin, men redan en ståtlig bourgognekaraktär, som kommer är växa ytterligare med lagring.

2018 Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes (1 flaska)
Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes görs på 50-80 år gamla stockar i de bästa lägena vilket resulterar i superkoncentrerade viner med stor elegans och djup. Druvorna handplockas och pressas mycket försiktigt för att få en ren fin juice. Jäsningen sker med naturlig jäst, och efter avslutad jäsning vilade vinet i ett och ett halvt år på ekfat tillsammans med sin jästfällning, innan buteljering. Ingen klarning gjordes, utan bara en mycket lätt filtrering för att behålla vinets komplexitet.

2018 Pouilly-Fuissé Vers Cras (1 flaska)
Pouilly-Fuissé Vers Cras är ett vingårdsläge som ligger strax vid gränsen vid Fuissé-Solutré som alltid levererar strålande kvalitet. Vingårdsläget är ett av Domaine Cordiers allra finaste i Pouilly-Fuissé och också det som ger lägst avkastning – endast 20 hektoliter per hektar – och jämförs ofta med en Puligny-Montrachet. Vinet spenderar ungefär ett år på ekfat (30% ny ek). Detta toppläge kommer att från och med skörden 2021 att uppgraderas till ett premier cru-läge. I denna vingård använder man sig av gårdens sex hästar för att ploga marken.

Doft och smak

Domaine Cordiers viner är kända för att ha en nyanserad och fruktig med inslag av gula äpplen, päron, citronzest, mandarin, nötter, persika, smör, mineraltoner och en fin fatkaraktär.  Smaken är rik och koncentrerad smak med gula frukttoner, inslag av blommor, mineral, bivax, smör och ekfat. Frisk syra och ett långt och angenämt avslut.

Lagring

Bäst 202-2028

Mat

Stekt eller kokt fisk med vitvinssås, skaldjur och kyckling är bra följeslagare.

Tips

Servera vid 10⁰C. Dekantera gärna innan avnjutning så att alla fantastiska aromer kommer fram.

Dela med dina vänner