Så här beställer du vin

2018 Ekam Riesling Albarino (nr 73065) – Castell d’Encus

299,00 kr

2018 Ekam Riesling Albarino kommer från ett nytt vineri med mycket gamla anor signerat Raoul Bobet. Är har munkar odlat vin sedan 1100-talet och spåren finns ännu kvar i form av urgröpta berg-kar som fortfarande används för jäsning. Detta vin får adderad komplexitet av delvis ädelröteangripna druvor och är en mycket häftig upplevelse.

Livets Goda: 93 poäng

Beställ här

Castell d’Encus inspirerar och berör. Vineriet är resultatet av över 20 års insamlande av erfarenhet från Raül Bobet som gjorde sig ett namn på vinfirman Torres och som idag också driver Ferrer Bobet. Raül hade tröttnat på det storskaliga när han började se sig om efter ett eget landområde där han kunde göra vin med mindre klimat- och miljöpåverkan och slutsligen fann han vad han sökte i Katalanska regionen Costers del Segre. Regionen må vara liten och relativt okänd, men här har man gjort vin sedan 1100-talet. Allting ligger på hög höjd (på hisnande 850-1250 meter över havet) med Pyrenéerna som makalös fond. Än finns spår av 1100-talets vinmakning kvar på Castell d’Encus – munkarna karvade ut nio jäskar i berget (med kapacitet för 2-8 ton druvor) för att kunna jäsa sina viner i ett kretslopp styrt av tyngdlagen och dessa använder Raül och hans team än idag. Av vingårdens 95 hektar är 25 av dessa planterade med rankor av riesling, sauvignon bland, albarinyo, sémillon, syrah, petit verdot, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, chardonnay och garnatxa som växer på mager jord bestående av kalk och lera. Resterande del av egendomen är bevuxen med skog för att bibehålla den biologiska mångfalden. Man åtnjuter kontinentalklimat med varma dagar med en bjärt kontrast i kalla nattliga temperaturer skapar de bästa förutsättningarna för att uppnå druvor med full mognad som ändå behåller sin friska syra. Just den friska syran är verkligen ett signum för Castell d’Encus genomgående portfölj.

Under devisen ”den som kontrollerar vingården kontrollerar källaren” jobbar man envetet med att sköta vingårdarna så noga att man kan ha så lite intervention som möjligt när druvorna nått vineriet. Castell d’Encus använder sig enbart av lokalt förekommande jäststammar för att initiera jäsningen som äger rum i de urgröpta berg-karen från 1100-talet. Man var också det första vineriet att jobba med processer av geoterimsk energi för att överföra värme och kyla i en strävan att minska mängden förbrukad energi. Själva vineriet är också designat för att nyttja gravitationens kraft. Man är ännu inte ekologiskt certifierade men arbetar helt utan användande av ogräs-, svamp- och skadedjursmedel sedan start.

De handskördade druvorna till 2018 Ekam Riesling Albarino skördades i 10 kiloskorgar. En viss procent av druvorna var angripna av ädelröta, vilket adderar komplexitet till detta torra vin. Vinet jästes därefter i 25-50 hektoliterstankar vid låg temperatur.

Livets Goda: 93 poäng “En blend av 85% riesling och 15% albariño som mer eller mindre skriker ut citrusfrukt med gröna, gula och oranga inslag och har ett bra, fräscht tryck och intensitet i sig. Den syrliga päron och persikohintade sötman som ligger i mitten är supersnygg, den kalkrika jordmånen centrifugerar kraften och vinkällarkänslan skapar något sensuellt retro och elegant i det ungdomliga. Ett vin som tar tag och håller kvar länge.”

Doft

Vinet har en intensiv doft med mängder av citrostoner (allt från grillad citron till apelsinblom) och toner av färska örter, aprikos, gröna äpplen och lätt stenflintsrökig mineral.

Smak

I kroppen har vinet en tydlig rondör men med en elegans som bärs upp av den friska syran. Vinet är balanserat och komplext med en lång, fruktig eftersmak.

Lagring

2020-2030

Dela med dina vänner