Så här beställer du vin

2018 Hiedler Grüner Veltliner Langenlois (nr 74861) – Weingut Hiedler

Ekologiskt

179,00 kr

Säljs i kolli om 6 flaskor!

Grüner Veltliner Langenlois är ett torrt vin med en härlig uppfriskande och integrerad syra. Vinet har inslag av örter och jordiga toner, och visar på en härlig balans mellan textur, frukt och syra. Vinet har en fräsch och lång eftersmak med fruktiga inslag, samt ett mineraligt avslut.

Beställ här

Familjen Hiedler har gjort vin i Langenlois i Kamptal sedan år 1856. Området har utmärkta förutsättningar för att skapa kvalitetsdruvor, med jordmån bestående av kalkhaltig löss från Alperna, blandat med lera och urgamla stenar.

Vinrankorna är gamla, vilket gör att rötterna har hunnit hitta vägen långt ner i marken och fångar upp karaktärsdrag från jordmånen som man kan känna igen i vinet. Rankorna är placerade så att druvornas växtzon mognas och utvecklas på ett bra sätt. På dagarna värms luften upp så druvorna mognas, men under natten kommer det kalla viner från norr som kylar ner luften och druvorna svalkas ner och får vila. En utmärkt kallklimatzon med andra ord, med en årlig genomsnittstemperatur om drygt 9 grader Celcius. Hiedlers filosofi är att jobba så nära med naturen som möjligt, utan onödiga ingrepp eller påverkan. En biologisk mångfald är därför en förutsättning, vilket innebär att de jobbar mest möjligt manuellt, de använder endast organiskt kompost, de använder inga bekämpningsmedel och begränsar användandet av koppar så mycket som möjligt.

Alla dessa förutsättningar ger viner som speglar terrorien i Langenlois på ett utmärkt sätt. Druvorna i Hiedler Grüner Veltliner Langenlois kommer från olika vingårdar i den södra och västra delen av dalen, med jordmån bestående av kalkhaltig löss och kalkhaltig lera, och har fått typiska karaktärsdrag från Langenlois. Druvorna plockas för hand, och de avstjälkas innan de pressas försiktigt. Vinet har delvis genomgått malolaktisk jäsning. Det lagras i flera månader på jästfällningen i ståltankar, vilket ger en fin nötighet i vinet.

 

Doft

I doften känner du den genuina grüner veltliner-karaktären med kryddor, örter, citrus och vitpeppar samt en hint av tropisk stenfrukt. Det har en fräsch doft där du även kan hitta toner av salvia, gula äpplen och päron, kvitten och mineral.

Smak

Grüner Veltliner Langenlois är ett torrt vin med en härlig uppfriskande och integrerad syra. Vinet har en aningen fet textur och fyller munnen med fruktiga inslag, örter och aningen jordiga toner. Grüner Veltliner Langenlois är ett generöst vin med en härlig balans mellan textur, frukt och syra. Det har en fräsch eftersmak med fruktiga inslag, och ett gott och torrt, långt mineraligt avslut.

Lagring

Bäst 2019-2022.

Mat

Perfekt som aperitif med lätta tilltugg, samt till fräscha sallader. Prova gärna till en förrätt med stekt eller grillad sparris lindad in med serrano och en god balsamvinäger och stekt schalottenlök. Grüner Veltliner Langenlois fungerar även utmärkt till asiatiska, kryddiga rätter, men vinet är torrt så undvik för mycket sötma i maten.

Tips

Servera vid cirka 7 grader.

Dela med dina vänner