Så här beställer du vin

2018 Hiedler Riesling Langenlois (nr 73869) – Weingut Hiedler

Ekologiskt

199,00 kr

Säljs i kolli om 3 flaskor.

Riesling Langenlois 2017 har en underbar balans mellan frukt och mogen syra. Vinet har ett torrt anslag och möts på ett underbart sätt av de fruktiga tonerna av mogen mandarin och aprikos.  Ett fräscht och långt avslut med ett salt och mineraligt inslag.

Beställ här

Familjen Hiedler har gjort vin i Langenlois i Kamptal sedan år 1856. Området har utmärkta förutsättningar för att odla kvalitetsdruvor, med jordmån bestående av kalkhaltig lössjord från Alperna, blandat med lera och stenar. Vinrankorna är gamla, vilket gör att rötterna har hunnit leta sig ner långt ner i marken och fånga upp karaktärsdrag från jordmånen. Rankorna är placerade så att druvornas växtzon mognar och utvecklas på ett bra sätt. Dagtid värms luften upp vilket hjälper druvorna att mogna, och under natten kyler kalla vindar från norr vilket bevarar syran i druvorna. En utmärkt kallklimatzon med andra ord, med en årlig genomsnittstemperatur om drygt 9 grader C. Hiedlers filosofi är att jobba så nära naturen som möjligt, utan onödiga ingrepp eller påverkan. Biologisk mångfald är därför ett viktigt inslag i vingården, vilket innebär att de jobbar mest möjligt manuellt, de använder endast organiskt kompost, de använder inga bekämpningsmedel. Resultatet är viner som speglar terrorien.

Druvorna i Hiedler Riesling Langenlois har växt på sluttningar och terrasser i norra delen av Langenlois. Druvorna plockas för hand i mitten på oktober. De avstjälkas försiktigt innan de pressas och slussas vidare till jäsningen – utan att tillsätta sulfiter. Vinet har lagrats i flera månader på jästfällningen i ståltankar.

 

Doft

En generös, aromatisk och blommig doft. Du hittar toner av mogna aprikoser, mandarin, blommor, lichi, persikor, kryddor och citronzest samt en härlig mineralkomplexitet.

Smak

Riesling Langenlois har en mycket fin balans mellan frukt och mogen syra. Vinet har ett torrt anslag som möts på ett underbart sätt av de fruktiga tonerna av mogen mandarin, persikor och aprikos. Ett fräscht, torrt och långt avslut med toner av mogen citrusfrukt, aprikos och mineral.

Lagring

Bäst 2019-2023.

Mat

Perfekt till kryddiga, medelfylliga maträtter. Prova en Ceasarsallad med kyckling eller rökt lax, eller en god salmalax med teriyakisås, finhackad purjolök och rostade sesamfrön.

Tips

Servera vid cirka 7 grader.

Dela med dina vänner