Så här beställer du vin

2018 Langhe Rossese Bianco (nr 78284) – Josetta Saffirio

129,00 kr

2018 Langhe Rossese Bianco är ett helt nytt vin från Vinklubbsfavoriten Josetta Saffirio gjort på ovanliga gröna druvan Rossese. Ett prisvärt och spännande matvin!

Säljs i kolli om 6 flaskor

Beställ här

1977 övertalade Ernesto Saffirio sin dotter Josetta, som då var lärare i oenologi (vinkunskap) i Alba, att ta över deras lilla vingård i Monforte i närheten av Alba i Piemonte. 1985 gjordes den första Barolon med egen etikett i ytterst små kvantiteter. Fram till 1992 gjorde man vinet men tog sedan, till allas bestörtning, ett uppehåll fram till 1999. Då klev Josettas dotter Sara in i handlingen. Med en total dedikation utvecklar hon vingården mot nya höjder och produktionen och utbudet ökar för varje år.

2018 Langhe Rossese Bianco görs, som namnet antyder, på den ovanliga italienska gröna druvsorten rossese. Druvan härstammar ursprungligen från Cinque Terre i Ligurien och kom till Piemonte under 1800-talet. Druvan var nästan utdöd i regionen när man rustade upp gamla vingårdar i Monforte på 1790-talet. Just dessa druvor kommer från Monforte d’Alba och sub-zonen Castelletto.  Här består jordmånen av 120 miljoner år gamla lämningar från en havsbotten med stora marina inslag och fossiler. Jordmånen är således rik på mineraler och kalk. Vingårdarna ligger syd-östlig exponering och skördas manuellt under de sista tio dagarna i september. Så sent in på skörden av gröna druvor är nästan samtliga påverkad av ädelröta (botrytis cinerea). Efter krossning och avstjälkning får vinerna en kort macerationstid med skalen innan pressning. JÄsningen äger rum i både rostfria ståltankar och ekfat vid en temperatur på omkring 16-20 grader. Efter alkoholjäsningen får vinet ligga tillsammans med sin jästfällning med frekvent bâttonage och full malolaktisk jäsning. Vinet får ligga på sin jästfällning fram till buteljering som sker i juni följande vår.

Doft

Vinet har en tilltalande och nyanserad doft med stor örtighet i karaktären. Här finns också en livfull fruktighet med toner av päron, gröna äpplen och citrus.

Smak

Smaken är torr och frisk med en krämig munkänsla och ett läskande anslag. Vinet har en fin balans och ett stilfullt örtigt avslut.

Mat

Men sin friska syra och krämiga textur blir detta en given följeslagare till fisk, skaldjur och smakrika ostar.

Dela med dina vänner