Så här beställer du vin

2019 Mâcon Milly-Lamartine Clos du Four (nr 95317) – Domaine Cordier

199,00 kr

Släpps i tillfälligt sortiment 26 Januari
Ny årgång! 2019 Mâcon Milly-Lamartine Clos Du Four signerad skicklige Christophe Cordier.

Domaine Cordier startades 2003 av Christophe Cordier och är idag en liten familjeegendom på ca 12 hektar i Mâconnais i de mellersta delarna av Bourgogne. Anläggningarna ligger utanför byn Pouilly i de södra delarna av området. Cordier har rykte om sig att vara den absolut hetaste och bästa producenten i Mâconnais och deras viner, framförallt Pouilly Fuissé och St. Veran har väckt stort internationellt intresse och fått fina betyg av vinskribenter. Cordiers vingårdar har de bästa lägena på sluttningarna med perfekt solexponering i kalkrika jordar som bidrar till elegans och struktur. Vinerna skördas för hand och med låga skördeuttag. Domaine Cordier har de senaste åren satsat på en mycket modern anläggning med bland annat temperaturreglerad jäsning. Christophe köper även druvor från små vingårdar där han anser att kvaliteten är tillräckligt hög, och ansvarar själv för skörden. Christophe har tillgång till äver 100 parceller i åtta byar och har en mycket imponerande portfölj med högklassiga viner.

Druvorna till denna cuvée kommer från byn Milly-Lamartin i Mâcon. Vingården Clos du Four är mer än 70 år gammal, ligger i östsluttning på hög höjd och har en jordmån bestående av kalksten och lera där Christophe Cordier är en av endast två ägare – något som är ovanligt i Bourgogne. Alla druvor plockades för hand, pressades i hela klasar i pneumatisk press, fick jäsa naturligt på stora fat med regelbunden ‘batonnage’ (omrörning av jästfällningen) och lagrades sedan i ett år på franska ekfat. För maximal koncentration gör Christophe en ytterst försiktig filtrering. Det här är ännu ett ungt vin, men redan en ståtlig bourgognekaraktär, som kommer är växa ytterligare med lagring.

Doft

2019 Mâcon Milly-Lamartine Clos Du Four har en nyanserad och fruktig med inslag av gula äpplen, päron, citronzest, mandarin, nötter, persika, smör, mineraltoner och en fin fatkaraktär.

Smak

Medelfyllig och koncentrerad smak med gula frukttoner, inslag av blommor, mineral, bivax, smör och ekfat. Frisk syra och ett långt och angenämt avslut.

Lagring

Bäst 2020-2028

Mat

Stekt eller kokt fisk med vitvinssås, skaldjur och kyckling är bra följeslagare.

Tips

Servera vid 10⁰C. Dekantera gärna innan avnjutning så att alla fantastiska aromer kommer fram.

Dela med dina vänner