Så här beställer du vin

2018 Meerlust Chardonnay (nr 79869)

Meerlust Chardonnay 7986901

219,00 kr

TILLFÄLLIGT SLUT

Meerlust Chardonnay från False Bay i Sydafrika har en generös och fruktig smak med tydlig fatkaraktär. Vinet har en fet textur, bra fyllighet och en fin längd där frukten balanseras bra med fruktsyran i vinet.

 

Meerlust ligger vid svala False Bay och har en historia som sträcker sig tillbaka till år 1693 när egendomen uppfördes. Det skulle dock dröja ända till år 1756 innan det kom i familjen Myburghs ägor, vilket det är än idag.

Druvorna till Meerlust Chardonnay 2018 kommer från fyra olika vingårdar i Stellenbosch varav de äldsta vinstockarna är 24 år och de yngsta 13 år. Alla vinstockarna är planterade i lerrika jordar på Meerlusts marker. Mestadels av vingårdarna vetter mot syd och de kalla vindarna som blåser in från False Bay. Inför skörden har de gjort en gallring av druvklasarna för att erhålla maximal koncentration. Druvorna handplockades under sextillfällen, alla tidigt på morgonen för att vara svala när de pressas. Hälften av vinet har jäst i nya fat, och andra hälften i begagnade franska ekfat. Hälften har vinet har jäst spontant med naturlig jäst. resten av vinet har jäst i fat med tillsatt jäst. Efter jäsning har vinet lagrats ytterligare i 10 månader på ekfat innan det buteljerades.

 

Doft

Stor och komplex doft av solvarm tropisk frukt, päron, mogen citron, marsipan, söta kryddor och en tydlig fatkaraktär.

Smak

Torr, generös och fruktig smak med en medelfyllig, krämig kropp. I smaken finns toner av mogen citrus, tropisk frukt, mineral och ekfat som avslutar i en generös eftersmak med frukt och vaniljtoner. De fruktiga inslagen balanseras bra med den fräscha syran. Längden är bra med fräscha fruktiga inslag.

Lagring

Bäst 2019-2024.

Mat

Grillad och stekt fisk eller rätter på ljusare kött.

Tips

Serveras vid 10-12 grader. Häll gärna upp det kylskåpskallt och låt det sedan stå och lufta i glaset en stund så kommer alla fina aromer fram och vinet hinner få rätt temperatur.

Dela med dina vänner