Så här beställer du vin

2018 Paul Cluver Riesling (nr 74783) – Paul Cluver

159,00 kr

En helt ny bekantskap i klubben – men ingen nyhet för vinnörden! Vi är glada att få presentera denna pionjär i sydafrikanska kustregionen Elgin, här i form av deras krispiga 2018 Paul Cluver Riesling med en gnutta reststötma. Som gjord för det asiatiska köket!

Beställ här

Paul Cluver är en av sydafrikanska kustregionen Elgins allra klarast lysande stjärnor. Idag är det fjärde generationen som farmar marken som familjen ägt de senaste 120 åren och man är en av anledningarna till att Elgin överhuvudtaget hamnade på kvalitetsvinkartan. Gården drivs av managing director Paul Clüver, hans fru Songvei och deras fem barn. Till sin hjälp har de källarmästare Andries Burger och vinmakare Anne van Heerden. Bourgognebaserade konsulten Martin Prieur har också varit en stor del av den ständiga utvecklingen och förfiningen av familjens viner. På familjegården – De Rust – arbetar de enligt principen att vara vördnadsfull inför miljön och sin omgivning och man var en av pinjärerna att börja odla enligt hållbara odlingsprinciper – så kallad sustainable farming. Elgin är ett så kallat Cool Climate Area och ett av de svalaste i Sydafrika. Här drar man fördel av närheten till havet och svalkande havsvindar, vilket gör att de annars så svårodlade pinot noir och riesling trivs bra. I Paul Cluvers händer blir druvorna av sådan kvalitet att prestigeserien Seven Flags länge har setts som benchmark för hur viner från området skall smaka.

Vinifikation

2018 Paul Cluver Riesling görs på druvor från en 30 år gammal vingårdsdel med fina grusjordar med förvittrad Bokkeveldskiffer och ljus lera, belägen 300 meter över havet. En första sortering sker redan i vingårdarna. Vinet får enbart minimal kontakt med skalen innan pressningen som sker varsamt – enbart frirunnen juice får gå ner i jäskaren. Jäsningen avstannas när syranivån är som högst och vinet har därför en angenäm antydan till restsötma som gör den oemotståndlig för att matcha med den asiatiska köket. En del av vinet lagras på sin jästfällning för att addera textur.

Doft

2018 Paul Cluver Riesling har en aromatiskt fruktdriven och blommig doft med toner av honungsmelon, grillad citron, vita blommor och lime.

Smak

Vinet har en antydan till restsötma som möts upp av en mycket krispig syra. Kroppen är slank men krämig och har ett charmigt fruktdrivet avslut

Lagring

2020-2023.

Mat

Detta vin passar fint som aperitif men kommer också att bli en utmärkt matchning till det asiatiska köket, till laxrätter, ceviche och räkor

Dela med dina vänner