Så här beställer du vin

2018 Pouilly-Fuissé Alliance (nr 79940) – Domaine Barraud

229,00 kr

Når årgång från Barraud i form av  2018 Pouilly-Fuissé Alliance!  Läcker vit Bourgogne från spännande regionen Pouilly-Fuissé i Mâcconais signerad Daniel Barraud. Ett prisvärt matvin som även är gott som aperitif.

Beställ här

Domaine Barraud ligger i den lilla pittoreska byn Vergisson i Mâconnais och anses utan tvekan vara en av de bästa producenterna i södra Bourgogne. Allen Meadows, som är ledande vinkritiker för just Bourgogneviner, håller faktiskt Barraud som sin absoluta favorit. Daniel Barraud är vinmakare i sjätte generation sedan Jean-Marie Barraud började göra vin här 1890, och bedriver idag jordbruk efter ekologiska principer. Egendomen äger totalt 8,5 hektar vingårdar i Pouilly-Fuissé, Saint-Veran, Mâcon-Chaintré och Mâcon-Vergisson. Vinerna utmärks av en fokuserad frukt och strukturerad karaktär, med bra syra och fint integrerade ekfat. Efter skörden färdas druvorna snabbt till pressning som sker i skonsamma pneumatiska pressar. Vinerna jäser antingen i ståltank eller en blandning av stål och fat (för Mâcon) eller i ekfat för toppvinerna från Pouilly-Fuissé.

Druvorna till Pouilly-Fuissé Alliance kommer från fyra olika vingårdar med kalkrik jordmån och vinrankor som är mellan 40 och 60 år. Vinet genomgår naturlig jäsning och är lagrat i tolv månader på franska ekfat varav 20 procent var nya. Årgång 2018 är ännu ung men spås av många bli århundradets årgång. Växtsäsongen var den varmaste sedan 2003 och den torraste på 30 år. Vinmakarna fick kämpa mot värmen för att plocka druvorna vid en ultimat mognad men blev belönad med rika, koncentrerade viner som spås ett lång liv. Cuvée Alliance är sonen Juliens egna projekt där jam blendar vin från fyra olika vingårdar – därav namnet “Alliance”.

Doft

2018 Pouilly-Fuissé Alliance har en komplex doft med toner av vita blommor och frukt som röd persika, nektarin, citronzest och en integrerad fatton.

Smak

Smaken är generöst fruktig och medelfyllig. Du hittar samma aromer i smaken som i doften, men frukten drar mer åt det exotiska och blommiga hållet i smaken. Bra koncentration med integrerade fattoner, en härlig textur och uppfriskande mogen fruktsyra, samt ett långt och fruktigt avslut. Vinet är tillgängligt redan idag.

Lagring

Bra nu, men vänta gärna två-tre år. Bäst 2020-2027.

Mat

Prova till smörstekt fisk med vitvinssås, gärna med ugnsrostad potatis och rotfrukter. Gott även till grillad kyckling.

Tips

Servera vid 12 grader.

Dela med dina vänner