Så här beställer du vin

2018 Pouilly-Fuissé En Buland Vieilles Vignes (nr 79941) – Domaine Barraud

Ekologiskt

349,00 kr

Ny årgång! 2018 Pouilly-Fuissé En Buland Vieilles Vignes räknas till Barrauds toppviner och i kombination med superba årgången 2018 är detta vin en riktig hit! Vinet är ungt, men redan balanserat och harmoniskt med bra koncentration av frukt, mineraltoner samt fattoner.

I den lilla pittoreska byn Vergisson i Mâconnais i södra Bourgogne ligger Domaine Barraud. Familjen Barraud har odlat druvor sedan 1800-talet och har varit kända négocianter i området. I början av 1980-talet grundade Daniel och Martine Domaine Barraud och började för första gången sälja vin under egen etikett. De har ca 8 ha odlingar utspridda över området och gör viner med ekologiska metoder från appellationerna Pouilly-Fuissé, Saint-Véran och Mâcon-Vergisson. Regionen Mâconnais har hamnat lite i skuggan av de mer kända appellationerna i Côte d’Or vilket ofta gör att man kan göra riktiga fynd från området och Domaine Barraud är ansedd som en av de bästa.

2018 Pouilly-Fuissé En Buland Vieilles Vignes är domainens toppvin och hämtar sin frukt från 70 år gamla stockar i nordöstligt läge. Stockarnas ålder bidrar med en djup komplexitet som kan konkurrera med vinerna i Côte d’Or. Vinet fatlagras i 12 månader på 35 procent ny ek. Årgång 2018 är ännu ung men spås av många bli århundradets årgång. Växtsäsongen var den varmaste sedan 2003 och den torraste på 30 år. Vinmakarna fick kämpa mot värmen för att plocka druvorna vid en ultimat mognad men blev belönad med rika, koncentrerade viner som spås ett lång liv.

Doft

2018 Pouilly-Fuissé En Buland Vieilles Vignes är aningen återhållsam i början, men efter ett lite tag i glaset kommer det fram toner av mineral, kaprifol, torkade blommor och fat.

Smak

I smaken finns toner av citrusolja, blommor, nektariner, mineral och en viss rökighet från faten. Vinet har en fix textur och fyllighet. Vinets koncentration kan bland annat förklaras av att druvorna kommer från Barrauds äldsta vinstockar i vingården. Dessutom vetter vingården mot norr vilket ger en långsam mognas som gynnar kvaliteten på druvorna. Vinet är välbalanserat och harmoniskt och kommer att utvecklas mycket bra med lagring.

Lagring

Bäst 2020-2030.

Mat

Prova till kyckling med citronsås, skaldjur eller en smakrik fiskgryta. Gott även till smörstekt fisk.

Tips

Lufta gärna en stund i karaff och häll sedan tillbaka i flaskan. Servera vid 12 grader.

Dela med dina vänner