Så här beställer du vin

2018 Pouilly-Fuissé La Verchère (nr 72626) – Domaine Barraud

339,00 kr

Ny årgång! Fyllig vit Bourgogne gjord på druvor från 60-åriga stockar från spännande regionen Pouilly-Fuissé i Mâcconais signerad Julien Barraud. Ett prisvärt matvin som även är gott som aperitif.

Beställ här

Domaine Barraud ligger i den lilla pittoreska byn Vergisson i Mâconnais och anses utan tvekan vara en av de bästa producenterna i södra Bourgogne. Allen Meadows, som är ledande vinkritiker för just Bourgogneviner, håller faktiskt Barraud som sin absoluta favorit. Julien Barraud är vinmakare i sjätte generation sedan Jean-Marie Barraud började göra vin här 1890, och bedriver idag jordbruk efter ekologiska principer. Egendomen äger totalt 8,5 hektar vingårdar i Pouilly-Fuissé, Saint-Veran, Mâcon-Chaintré och Mâcon-Vergisson. Vinerna utmärks av en fokuserad frukt och strukturerad karaktär, med bra syra och fint integrerade ekfat.

Barrauds Pouilly-Fuissé La Verchère är gjord på druvor från 60-åriga stockar, vilket bidrar till en utmärkande koncentration och fint djup. Vinet fick jäsa naturligt och lagrades sedan tolv månader på franska fat (varav 20 procent var nya) och sedan ytterliagre två månader på flaska. Vingården ligger i en sydsluttning, inte långt från vineriet, med jordmån som är rik på märgel och kalksten. Årgång 2018 är ännu ung men spås av många bli århundradets årgång. Växtsäsongen var den varmaste sedan 2003 och den torraste på 30 år. Vinmakarna fick kämpa mot värmen för att plocka druvorna vid en ultimat mognad men blev belönad med rika, koncentrerade viner som spås ett lång liv.

Doft

Komplex och fruktig doft med inslag av mogen stenfrukt, citrus och smör samt en härlig ton av mineralitet. Det finns även en fin och elegant ton av fatkryddor som bidrar till vinets komplexitet.

Smak

Smaken är på en gång stor och elegant och fruktig. Mogen citrus, gul frukt, äpple, smör och en avslutande mineralitet. 2018 Pouilly-Fuissé La Verchère har en härlig rund textur, bra koncentration med eleganta fat- och mineraltoner.

Lagring

Fin att dricka nu, bäst 2020-2025.

Mat

Prova till smörstekt fisk med vitvinssås, gärna med ugnsrostade potatisar och rotfrukter. Gott även till grillad kyckling.

Tips

Servera vid 12 grader.

Dela med dina vänner