Så här beställer du vin

2018 Pouilly-Fuissé Vers Cras (nr 90613) – Domaine Cordier

289,00 kr

2018 Pouilly-Fuissé Vers Cras är ett av Domaine Cordiers finaste topplägen – ofta jämfört med en Puligny-Montrachet. Vinet utmärks av sin friska syra och flintrökiga mineralitet.

The Wine Enthusiast: 92 poäng

Beställ här

Domaine Cordier startades 2003 av Christophe Cordier och är idag en liten familjeegendom på ca 12 hektar i Mâconnais i de mellersta delarna av Bourgogne. Anläggningarna ligger utanför byn Pouilly i de södra delarna av området. Cordier har rykte om sig att vara den absolut hetaste och bästa producenten i Mâconnais och deras viner, framförallt Pouilly Fuissé och St. Veran har väckt stort internationellt intresse och fått fina betyg av vinskribenter. Cordiers vingårdar har de bästa lägena på sluttningarna med perfekt solexponering i kalkrika jordar som bidrar till elegans och struktur. Vinerna skördas för hand och med låga skördeuttag. Domaine Cordier har de senaste åren satsat på en mycket modern anläggning med bland annat temperaturreglerad jäsning. Christophe köper även druvor från små vingårdar där han anser att kvaliteten är tillräckligt hög, och ansvarar själv för skörden.

Pouilly-Fuissé Vers Cras är ett vingårdsläge som ligger strax vid gränsen vid Fuissé-Solutré som alltid levererar strålande kvalitet. Vingårdsläget är ett av Domaine Cordiers allra finaste i Pouilly-Fuissé och också det som ger lägst avkastning – endast 20 hektoliter per hektar – och jämförs ofta med en Puligny-Montrachet. Vinet spenderar ungefär ett år på ekfat (30% ny ek).

The Wine Enthusiast: 92 poäng “A touch of flinty reduction brings a smoky note to the nose of this wine. The palate offers the generosity of fresh greengage and yellow apple, both edged with balancing, textured freshness. This wine is vivid, generous and beautifully poised, with just a hint of alluring smokiness.”

Doft

2018 Pouilly-Fuissé Vers Cras har en doft som definieras av krispig fräschör kombinerad med fyllig frukt – doften är intensivt komplex med toner av koncentrerad och solmogen gul frukt, brynt smör, flinta, citrus och nejlika. Fin balans mellan frukt, ekfatskaraktär och mineral.

Smak

Smaken är nyanserad och fruktig med inslag av gula äpplen, aprikos, rostade nötter, vanilj och mineral, allt väl sammanhållet av en med en frisk syra. Lång och harmonisk eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2030

Mat

Prova till smakrika ostar som Epoisses eller Langres. Stekt fisk med vitvinssås, ugnstillagade skaldjur och kyckling är också bra följeslagare.

Tips

Kyl ner vinet till 5 grader och lufta i karaff 30 minuter före servering.

Dela med dina vänner