Så här beställer du vin

2018 Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes (nr 71542) – Domaine Cordier

249,00 kr

Äntligen är årgång 2018 här från den älskvärde Christophe Cordier! 2018 Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes är ett lysande exempel på årgångens fräschör och fruktintensitet.

Dina Viner: 91 (++) poäng

Beställ här

Domaine Cordier startades 2003 av Christophe Cordier och är idag en liten familjeegendom på ca 12 hektar i Mâconnais i de mellersta delarna av Bourgogne. Anläggningarna ligger utanför byn Pouilly i de södra delarna av området. Cordier har rykte om sig att vara den absolut hetaste och bästa producenten i Mâconnais och deras viner, framförallt Pouilly Fuissé och St. Veran har väckt stort internationellt intresse och fått fina betyg av vinskribenter. Cordiers vingårdar har de bästa lägena på sluttningarna med perfekt solexponering i kalkrika jordar som bidrar till elegans och struktur. Vinerna skördas för hand och med låga skördeuttag. Domaine Cordier har de senaste åren satsat på en mycket modern anläggning med bland annat temperaturreglerad jäsning. Christophe köper även druvor från små vingårdar där han anser att kvaliteten är tillräckligt hög, och ansvarar själv för skörden.

Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes görs på 50-80 år gamla stockar i de bästa lägena vilket resulterar i superkoncentrerade viner med stor elegans och djup. Druvorna handplockas och pressas mycket försiktigt för att få en ren fin juice. Jäsningen sker med naturlig jäst, och efter avslutad jäsning vilade vinet i ett och ett halvt år på ekfat tillsammans med sin jästfällning, innan buteljering. Ingen klarning gjordes, utan bara en mycket lätt filtrering för att behålla vinets komplexitet.

Dina Viner: 91 (++) poäng

Doft

2018 Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes har en doft som är förföriskt fräsch och nyanserad med toner av koncentrerad och solmogen gul frukt, brynt smör, citrus och vanilj. Fin balans mellan frukt, ekfatskaraktär och mineral.

Smak

Smaken är nyanserad och fruktig med inslag av gula äpplen, aprikos, rostade nötter, vanilj och mineral, allt väl sammanhållet av en med en frisk syra. Lång och harmonisk eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2028

Mat

Prova till smakrika ostar som Epoisses eller Langres. Stekt fisk med vitvinssås, ugnstillagade skaldjur och kyckling är också bra följeslagare.

Tips

Kyl ner vinet till 5 grader och lufta i karaff 30 minuter före servering.

Dela med dina vänner