Så här beställer du vin

2018 Puligny-Montrachet Le Trézin (nr 73594) – Jean-Claude Boisset

559,00 kr

Ny årgång! 2018 Puligny-Montrachet Le Trézin släpps i enbart 1640 flaskor och är en enastående single vineyard med stor lagringspotential.

Beställ här

Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. I portföljen finns vingårdar i två världsdelar med vinhus i såväl Frankrike, Kanada och USA. Vinerna som bär hans eget namn – Jean-Claude Boisset – tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget. Boisset – som idag drivs av Jean-Claudes barn – har långsamt byggt upp sin portfölj av viner där vinerna från de olika appellationerna alla görs i små kvantiteter årligen (i snitt 11 fat per cuvée). Målet är att låta rankorna göra jobbet och ha så lite intervention i vineriet som möjligt. Vinernas är koncentrerade, runda och expressiva i en tydlig terroirdriven stil. ”När människan är tyst kan jorden tala” är mottot.

2018 Puligny-Montrachet Le Trézin är resultatet av en storslagen årgång och gjordes bara i 1640 flaskor. Jordmånen är speciell i Puligny och på få ställen är ordet “terroir” mer aktuellt – bara några få meters förflyttning ger nyansskillnader i glaset. Vingårdsläget Le Trezin liger i norra delen av Puligny-Montrachet, angränsade till Saint-Aubin. Läget har en öst/sydöstlig exponering och jordmånen består av kalkrik lerjord. Namnet Trezin kommer från en närliggande källa. De handskördade druvorna lades i 20-kiloskorgar. I vineriet pressades de hela klasarna varsamt och musten fördes snabbt över till 450-litersfat. Jäsningen fick pågå under lång tid – hela 10 månader med hjälp av naturlig jäst. I lagringskällaren fick vinet vila i 14 månader. Eken bestod av 30% ny, lättrostad, ek och resten gamla fat. Vinet buteljerades med hjälp av gravitation i januari 2019.

Doft

Stor, nyanserad och komplex doft med toner av grillad citrus, gula plommon, äpplen, stenfrukt, fatkrydda och färska örter.

Smak

Stiltypisk vin med hög syra och stor kropp och eleganta aromer av gula frukter, citrus, stålmineralitet, smörstekta hassselnötter, söta kryddor och äpplen.

Lagring

Bäst 2020-2030

Mat

Bra till fågel, kraftiga fiskrätter och grillade grönsaker.

Dela med dina vänner