Så här beställer du vin

2018 Puligny-Montrachet (nr 95612) – Etienne Sauzet

650,00 kr

Slutsåld

2018 Puligny-Montrachet är ett enastående skolboksexempel på en kommun-Puligny med sin attraktiva rena aromatik av citrusfrukt och lätta, men krämiga textur.

Domaine Sauzet är en utan tvekan en av de mest ansedda egendomarna i Bourgogne. Framgångssagan började med att Etienne Sauzet (född 1903) ärvde 3 hektar vinodlingar. Så småningom började han köpa på sig ytterligare vingårdar fram till han på 1950-talet förvaltade hela 12 hektar. När Etienne gick bort 1975 tog hans barnbarn Jeanine Boillot och hennes man Gérard Boudot över driften. Gérard är en mycket skicklig vinmakare som förvaltat arvet väl, och vissa hävdar att han till och med ökat kvalitén ytterligare. Idag drivs Sauzet av Gérard och Jeanine samt deras dotter Emelie och hennes man Benoît Riffault som odlar helt biodynamiskt.

Denna generöst friska 2018 Puligny-Montrachet kommer från en blend av sju-tolv parceller i Puligny-Montrachet (från totalt 4 hektar) med en snittålder på 40 år. Mer än en tredjedel av druvorna kommer från topp-läget Les Meix som ligger strax bakom familjeegendomen, medan resten kommer från bland annat Le Trézin, Charmes och Les Corvées. Samtliga lägen vinifieras separat och lagras på mellan 10-20% ny ek beroende på årgång. Detta är sannerligen ett skolboksexempel på en kommun-Puligny med sin attraktiva rena aromatik av citrusfrukt, lätta, men krämiga textur och elegant blommiga längd. Druvorna pressas varsamt i en pneumatisk press och jäsningen sker i gamla ekfat. Fatlagringen äger rum under 12-15 månader på 15% ny ek och resten 2-3 år gamla ekfat. Därefter sker ytterligare lagring på ståltank i tre månader efter att vinet skilts från sin jästfällning innan buteljering.

Doft

Elegant, ung och nyanserad doft av citrus, mineral, gula äpplen, smör och diskret rostade toner av fint integrerade ekfat.

Smak

Torr, frisk, fruktig och mineralisk balanserad smak, unga frukttonerna och elaganta fat. Lång och elegant eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2030

Mat

Servera till eleganta rätter på grillad fisk, fågel eller vitt kött, gärna med gräddbaserade tillbehör. Passar även till lagrade hårdostar.

Tips

Serveras vid 10-12 grader.

Dela med dina vänner