Så här beställer du vin

2018 Riesling Grosskarlbacher Burgweg (nr 79120) – Philipp Kuhn

Ekologiskt

249,00 kr

93 poäng från The Wine Advocat

Burgweg har en härlig texture med en fräsch fruktsyra som snabbt kompletteras med fruktiga toner av äpplen, lime, grön kiwi och vita persikor. Det här är ett vin som betonar rieslingdruvans komplexa mineralitet och aptitretande syra. Ett komplext vin med en mycket lång eftersmak av frukt och mineral.

Beställ här

Sedan år 1992, bara 20 år gammal, tog Philipp Kuhn över det operativa ansvaret för vinfirman som idag består av 25 hektar. Familjen Kuhn har bott i Laumersheimer i Pfalz sedan 1700-talet, men det var först när Philipp tog över vingården som som familjen började fokusera på hög kvalitet. Arbetet har lönat sig, och år 2016 blev Philipp korad till bästa rieslingproducent av Vinum. Det är bra en av många utmärkelser han har fått senaste åren.

Druvorna i Riesling Grosskarlbacher Burgweg kommer från en Grosse Gewächse (GG)-vingård med samma namn. Men druvorna i Burgweg Erste Lage kommer från yngre plantor, och ingår därför inte i Kuhns GG-vin från den här vingården. Burgweg ligger i Grosskarlbacher, precis ovanför floden Eckbach. Floden har fört med sig olika sedimentslag genom tiderna, vilket har gjort att jordmånen här är mycket varierande, men alltid med mycket kalksten. Det märks i vinerna från Burgweg som alltid har mycket mineralitet. Druvorna plockas för hand. Hela vinframställningsprocessen görs med så lite luftkontakt som möjligt, och jäsningen sker i täta ståltankar. Produktion: 2 500 flaskor/år.

The Wine Advocat: 93 poäng “From the warm and lower as well as the cool and higher parts of the cru, the 2018 Grosskarlbacher Burgweg Riesling opens with a clear, deep, refined and complex bouquet. Round, refined and intense on the palate, this is a very elegant and sustainable Riesling with fine tannins and lingering salinity. Very intense and long. An excellent wine. Tasted at the domaine in March 2020.”

Doft

Vinet har en härlig doft med stor koncentration av mineral, fräscha äpplen, vita persikor, svenska pigga päron, galiamelon, lime och blommor.

Smak

Vinet har en härlig texture med en fräsch fruktsyra som snabbt kompletteras med fruktiga toner av äpplen, lime, grön kiwi och vita persikor. Det här är ett vin som betonar rieslingdruvans komplexa mineralitet och genomgående uppfriskande syra. Ett komplext vin med en mycket lång eftersmak av frukt och mineral.

 

Lagring

Drick 2020-2030. Vinner på lagring.

Mat

Vinet är elegant med hög syra och fin fruktsötma, vilket gör att det passar utmärkt till lax, röding, milda kycklingrätter och sallader.

Tips

Lufta gärna innan avnjutning. Serveras vid 8-10 grader.

Dela med dina vänner