Så här beställer du vin

2018 Riesling Kirschgarten GG (nr 71267) – Philipp Kuhn

359,00 kr

2018 Riesling Kirschgarten GG har en ung, fräsch och inbjudande doft och smak av mogen citrus, nätmelon, stenfrukt som vit persika, aprikos och gula plommon, samt vita blommor och mineral i form av kalksten. Mycket fräscht avslut.

JancisRobinson.com: 18/20 poäng
Thw Wine Advocat: 94 poäng

Beställ här

Den prisbelönade vinmakaren Philipp Kuhn håller till i byn Laumersheim i distriktet Pfalz där familjen har bott i Laumersheim sedan 1700-talet. Philipp Kuhn tog över det operativa ansvaret för vingården bara 20 år gammal. Philipp fokuserar verkligen på vingårdsarbetet. Han använder i princip samma vinframställningsmetod för alla rieslingvinerna, vilket gör att skillnaderna mellan vinerna i första hand beror på druvans växtmiljö (terroir). Idag består planteringen av ungefär 25 hektar, varav hälften gröna och hälften blå druvor.

Kuhn gör fem Grosses Gewächse (GG) viner och Kirschgarten GG är en av de. Kirschgarten är den äldsta och mest kända vingården i Laumersheim, den ligger i sydlig riktning, ca 120 meter över havet. Den översta jordmånen består av finkornig kalksten som ger bra dränering, och på vissa ställen består jordmånen av en mycket stor andel kalkhaltig märgel. produktionen är ungefär 2 000 liter varje år. Druvorna i Riesling Kirschgarten GG handskördas. Jäsningen sker i täta ståltankar, och sker spontant eller med hjälp av odlad jäst vid temperaturer kring 17 till 18 grader.

Philipp Kuhn är certifierad enligt ”FAIR’N GREEN”, som förutom att odla ekologisk även innebär att han tar ett socialt ansvar. Nytt för årgång 2018, är att vinerna nu även är Vegan-certifierade.

jancis.robinson.com ger vinet 18 poäng!

The Wine Advocat: 94 poäng “The 2018 Laumersheimer Kirschgarten Riesling GG is super intense, clear and pure on the chalky and flinty but also delicate and almost floral nose with herbal lemon-zest aromas. Very precise and impressively complex, warm and juicy, with very fine tannin flavors on the palate, this is a rich and powerful yet elegant and seamless Riesling with great intensity and power. An impressive wine. Tasted at the domaine in March 2020.”

Doft

Vinet har en ung, fräsch och inbjudande av mogen citrus, nätmelon, stenfrukt som vit persika, aprikos och gula plommon, samt vita blommor och mineral i form av kalksten.

Smak

Riesling Kirschgarten GG är ett vin som vinner på att lufta eller lagras så att aromerna får ett tydligare uttryck. När den har luftats känner man toner av citronzest, mineral (krita och våt sten), stenfrukt och blommor. Vinet har en härlig mjuk textur och en fräsch syra som gör att frukttonerna håller i sig länge i eftersmaken.

Det är ett komplext och välbalanserat vin trots den unga åldern, men ha gärna tålamod och vänta ett par år med att njuta av det så kompletteras vinet ytterligare.

Lagring

Drick 2019-2035. Vinner på lagring.

Mat

Vinet är elegant, och passar bäst till eleganta maträtter som innehåller både syra och sötma. Rätter på fet, röd fisk är en mycket bra kombination, och det passar mycket bra till stärkt kryddat asiatiskt mat.

Tips

Serveras kyligt vid 8-12 grader.

Dela med dina vänner