Så här beställer du vin

2018 Saint-Aubin La Princée (nr 70436) – Hubert Lamy

399,00 kr

Ny årgång! 2018 Saint-Aubin La Princée från högt uppskattade Hubert Lamy och den magiska Bourgogneårgången 2018. Ett vin att spara under många år framöver.

Beställ här

Domaine Lamy startades av Hubert Lamy i början på 1970-talet och omfattade då åtta hektar. Idag har Huberts son Olivier tagit över produktionen och domänen har ökat till 17 hektar utspridda över 18 appellationer. Produktionen har gått till mer försiktig fathantering i vineriet, för att framhäva den fina frukten. Olivier har exempelvis större introducerat fat på 300 och 600 liter i stället för de mindre barriquerna.

Druvorna i 2018 Saint-Aubin La Princée kommer från tio olika lotter i Saint-Aubin som gav ett skördeuttag på ungefär 50 hektoliter. Saint Aubin, som ligger mellan Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet. Byn är inte lika känd som sina grannar, vilket gör att man får betydligt mer vin för pengarna. Jordmånen är kalkrik och ger viner med fräschör och mineraltoner. Druvorna till det här vinet pressas i hela klasar och får jäsa naturligt. Det får sedan ligga på tio år gamla ekfat. Resultatet är ett välgjort och stilfullt vin som vinner på lagring, men som blir njutbart redan efter några timmar i karaff. Årgång 2018 räknas som en mycket bra årgång i Bourgogne.

Doft

Ren, pigg och tät doft med mineraltoner och fruktiga inslag av mogna äpplen, citron, lime och nyanserade fattoner. Vinet är aningen reduktivt när det är mycket ungt. Lufta därför vinet så får du ett mer komplext och tillgängligt vin även utan lagring.

Smak

Smaken är ren och stor, med toner av mogen frukt som nektarin, äpplen, päron och gule persikor. Vinet är spänstigt, fokuserat med bra intensitet och en härlig texture. Lufta gärna vinet ett tag innan njutning.

Lagring

Bäst 2020-2030.

Mat

Perfekt till ångkokad eller ugnsbakad vit fisk, ostron eller lätta, eleganta förrätter med fisk som basingrediens.

Tips

Vänta minst ett år med att öppna vinet så det hinner öppna sig mera. Servera kylskåpskall och låt stå i glaset fem minuter före avnjutning. Dekantera gärna vinet om du serverar det ungt.

Dela med dina vänner