Så här beställer du vin

2018 Saint-Joseph Blanc Mairlant (nr 78122) – François Villard

299,00 kr

För första gången i Vinklubben: 2018 Saint-Joseph Blanc Mairlant från lysande stjärnan François Villard, som med sitt spännande uttryck är ett mycket användbart vin till såväl mat som att njuta som det är.

Beställ här

Robert Parker har omtalat François Villard som en av de stora stjärnorna i norra Rhône. Och vi kan bara hålla med. Det är verkligen imponerande hur han snabbt har byggt upp en bred portfölj av spännande kvalitetsviner från olika ursprung i regionen. François har en relativt kort historia inom vinbranschen. Han började jobba på en restaurang, och samtidigt som vinintresset ökade blev han efter några år sommelier. Genom bekantskaper fick han möjligheten att köpa mark i Norra Rhône, och år 1989 planterade han de första vinstockarna med hjälp av legendaren Yves Cuilleron. Han hade alltså ingen erfarenhet av att odla druvor eller producera vin, men fick i början hjälp av en erfaren vinproducent han kände och kunde därför komma igång snabbt. Två år senare beslutade han sig för att satsa på vinproduktion på heltid, och producerade samma år sitt första vin av egna och köpta druvor. Sedan länge arbetar François Villard enligt ekologiska principer och hoppas kunna certifiera sig till skörden 2023.

Vita viner från Saint-Joseph ser man inte ofta – men för vinnörden är det ett måste när de dyker upp! Krämigt runda i strukturen är de mycket trevliga att njuta till många olika sorters mat. Villards 2018 Saint-Joseph Blanc Mairlant görs på 50% marsanne och 50% rousanne från 20-åriga stockar i byarna St-Pierre de Boeuf och Limony. Vinet spenderar 11 månader på sin jästfällning. Endast 8,500 flaskor släpps årligen.

Doft

En förtjusande doft av smörstekt brioche, rostade nötter, grillad citron, vit persika, blommor och gula mogna äpplen.

Smak

Vinet har en stor kropp med rejäl tyngd, men med en frisk syra som balanserar vinet och som mynnar ut i en fräsch och mineraldriven eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2025.

Mat

Passar till lite kraftfullare fiskrätter, men även till fågel och kalv.

Dela med dina vänner