Så här beställer du vin

2018 Sancerre Denisottes (nr 79291) – Claude Riffault

Ekologiskt

299,00 kr

2018 Sancerre Denisottes är en imponerande kreation av skickliga Stéphane Riffault. Det här är viner att älska och helt i stil med Sancerres stora stjärnor François och Pascal Cotat och Didier Dagueneau.

Beställ här

Säger man namnet Etienne Sauzet är det många vinälskare som får ett leende på läpparna vid tanken på dessa enastående och högt eftertraktade Bourogne-viner, signerade Benoît Riffault, som varje år kommer i några få flaskor till Sverige. Vad många inte känner till är att Benoît är född och uppvuxen i Loiredalen på familjeegendomen som tagit sitt namn efter hans far; Domaine Claude Riffault Gården drivs idag av Benoîts bror Stéphane som är femte generationens vinmakare och de båda bröderna har fått samma gudabenådade talang – när Tryffelsvinets team nyligen provade igenom deras viner golvades vi av hantverket, kvaliteten och komplexiteten i Stéphanes viner. Det här är viner att älska och helt i stil med Sancerres stora stjärnor François och Pascal Cotat och Didier Dagueneau.

För första gången någonsin lanseras nu äntligen Claude Riffaults 2018 Sancerre Denisottes för privatkonsumenter i Sverige! Vingårdarna behandlas försiktigt och med respekt för naturen enligt biodynamiska principer. Bland annat låter man ogräs växa mellan vinraderna för att dra till sig insekter och för att skapa dynamik och konkurrens i vingården. Riffault håller ett relativt lågt skördeuttag och hård beskärning i vingården. Denisottes är en så kallad lieu-dit (vingårdsläge) som ligger nära familjens vineri på 250 meters altitud över havet med 40-50-åriga sauvignon blanc-rankor. Jordmånen är djup Kimmeridgian-kalksten, kallad Terres Blanches. Druvorna handskördas och jäses med naturlig jäst på neutrala 600-liters ekfat i 10 månader. Domaine Claude Riffaults arbetar man i enlighet med biodymaniska principer (ej certifierade) och resultatet är hantverksmässiga viner som definieras av knivskarp mineralitet, otroligt välintegrerade fat och vibrerande livfull frukt på ett sätt man sällan stöter på i Sancerre.

Doft

En mycket komplex doft med aromatiska toner av våt sten, flintsten, tropisk frukt och citron.

Smak

Denisottes är ett elegant vin med en intensiv men välbalanserad syra, en rund kropp och mycket lång eftersmak. En stor upplevelse!

Lagring

Bäst 2020-2025.

Mat

Ett elegant vin som passar utmärkt till fisk med vitvinssås, gärna med lite extra syra i, citronmarinerad kyckling eller sparris. Vi rekommenderar en frisk sallad med citrusbaserad dressing med smulad getost.

Tips

Serveras vid 10-12 grader.

Dela med dina vänner