Så här beställer du vin

2018 Simonsig Chardonnay (nr 2032)

94,00 kr

2018 Simonsig Chardonnay är en riktigt kundklubbsfavorit! Torrt och smakrikt med generös fruktighet och en fin balans mellan smörig fyllighet och fräsch syra.

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

Beställ här

Simonsig Estate drivs sedan tre generationer tillbaka av familjen Malan i Stellenbosch. Eldsjälen Frans Malan köpte egendomen år 1952 och blev snabbt en pionjär inom sydafrikansk vinmakning. Han var till exempel första i regionen att göra mousserande vin enligt den traditionella metoden, som i Sydafrika kallas Méthode Cap Classique. Simonsig har en mycket bred portfölj och producerar de mesta viner Stellenbosch har att erbjuda. Man har dryga 200 hektar odlad mark där Cabernet Sauvignon, Shiraz, Sauvignon Blanc och Chardonnay står för den största delen. Många av vingårdarna ligger inte långt ifrån False Bay och svalkas av de kyliga vindarna som blåser in från Atlanten. Man producerar mousserande viner, vita viner på bland annat Chardonnay, Chenin Blanc, Riesling, Gewurztraminer, röda på Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Pinotage samt söta vita viner i Sauternes-stil. Simonsig har vin för alla smaker!

Vinmakningen på 2018 Simonsig Chardonnay sker på traditionellt vis. Simonsig strävar efter att årligen gradvis öka andelen vildjäst i Simonsig Chardonnay, och andelen är nu uppe 15 procent. I årgång 2018 har man använt druvorna från en relativt ny vingård planterad med tre chardonnay-kloner från Bourgogne. Vinet genomgick 25 procent malolaktisk jäsning och fick sedan ligga på franska fat tillsammans med sin jästfällning för ökad komplexitet.Resultatet är ett mycket användbart allround-vin som passar såväl till aperitif som till fisk och kyckling.

Doft

2018 Simonsig Chardonnay har en ung och fruktig doft med toner av gula äpplen, tropisk frukt som ananas, litchi och mango, samt apelsin, kryddnejlika och hint av fat.

Smak

Torr och medelfyllig smak med fin rondör och insmickrande, generös fruktighet. Vinet en fin balans mellan frukt och syra med härligt smöriga toner. I avslutet kommer tonerna från de franska ekfaten fram tydligare, tillsammans med citrus och de exotiska frukttonerna.

Lagring

Bäst 2019-2022.

Mat

Smakrika fisk- och kycklingrätter, gärna med grill-eller stekyta.

Tips

Serveras vid 10-12 grader.

Dela med dina vänner