Så här beställer du vin

2018 Villa Angela Pecorino (nr 76925) – Velenosi

149,00 kr

SLUTSÅLD

Villa Angela Pecorino 2018 är gjord i en aromatisk, fruktig och torr stil med toner av stenfrukt, citrus, vita blommor och vit persika.

Velenosi har sin bas i Marche, 25 km från Adriatiska havet i ett bedårande vackert landskap. Egendomen drivs sedan 1984 av Angela och Ercole Velenosi. Angela har blivit en av de mest framträdande kvinnorna i den italienska vinbranschen tack vare sitt innovativa entreprenörskap och vingårdens kontinuerliga kvalitetsarbete.

Druvan pecorino har sin hemvist i Marche, och har fått ett rejält uppsving på senare tid då allt fler upptäckt hur läckra viner resulterar i när den kommer i rätta händer och får växa på hög höjd i svalt klimat. Vinerna utmärks ofta av en torr, elegant och mineraldriven stil. Det finns flera mer eller mindre trovärdiga förklaringar till hur det kommer sig att druvan har samma namn som den berömda fårosten. En av de mer vedertagna är att regionens får förr gick fritt i vingårdarna (pecora är det italienska ordet för får) och då visade ett särskilt intresse för att äta just de gröna pecorinodruvorna.

Druvorna till Villa Angela Pecorino väljs noggrant ut från vingårdar i Ascoli Piceno och Offida, som ligger 250 meter över havet. År 2011 uppgraderades DOC Offida till den högsta kvalitetsnivån i Italien – DOCG. I samband med detta lanserade Velenosi vinet för första gången. Vinet får jäsa i ståltank med kontrollerad temperatur för att bättre bevara druvans karakteristiska fruktaromer. Jäsningen påbörjas med naturliga jäststammar tills vinet uppnått cirka 4-5 % i alkoholhalt, varefter utvalda jäststammar tillsätts. När jäsningen är klar lämnas vinet i tanken vid låg temperatur och pumpas sedan över var tredje till var femte dag.

Doft

Ung, mycket aromatisk och fruktig doft med toner av  päron, stenfrukt, fläderblom och citrusskal.

Smak

Smaken är torr och fruktig med en fräsch syra, mogen citrus och grapefrukt, vit persika och en viss mineraliet. Balanserad avslutning med fruktiga toner.

Lagring

Bäst 2019-2021.

Mat

Det här vinet passar bra till skaldjur och lätta fiskrätter.

Dela med dina vänner