Så här beställer du vin

2018 Vouvray Clos de Rougemont (nr 95185) – Vigneau-Chevreau

Ekologiskt

189,00 kr

SLUTSÅLD

Vouvray Clos de Rougemont är Vigneau Chevreaus prestigevin och är gjort på druvor från vingården Abbaye de Marmoutier. Vinet är ett underbart exempel på vad chenin blanc från Loire-dalen kan vara närdet är som bäst!

Allt fler vinälskare söker sig till Loire och Domaine Vigneau-Chevreau i Vouvray är ett perfekt exempel på varför. Den lilla familjeproducenten etablerades redan år 1875 och är biodynamiskt certifierade sedan år 1995. Idag äger de idag totalt 33 hektar vingårdar vilket faktiskt motsvarar 25 procent av alla ekologiskt odlade vingårdar i Vouvray. De odlar bara chenin blanc och söker olika uttryck av druva och vingårdsläge i alla sina viner. För att framhäva terroir och komplexitet arbetar de med låga skördeuttag, noggrant arbete för hand, naturlig jäsning och undviker filtrering av vinerna.

2018 Vouvray Clos de Rougemont är egendomens prestigevin gjort på druvor från vingården Abbaye de Marmoutier som har lerkalkig jord. Skörden sker manuellt och vinet i alkoholjäsningen använder man enbart i vingården naturligt förekommande jäst. Druvorna plockas när de nåt en hög mognad men tack vare druvans naturligt höga syra uppvisar vinet en perfekt balans mellan frisk och energisk syra och en charmerande fruktsötma. Vinet jäser i ekfat och får sedan vila på sin jästfällning några månader fram till buteljering på våren.

Doft

En nyanserad doft med toner av kvitten, ananas, gula äpplen, honung, våt sten, ylle och örter.

Smak

Vinet är friskt med en viss restsötma och fyllig textur. Smaken är komplex med toner av gröna äpplen, grapefrukt, citron, honung och mineral. Eftersmaken är härligt klingande lång med toner av honung och mineral och en citrusfrisk syra.

Lagring

Bäst 2019-2025

Mat

Vinet gör sig utmärkt till asiatiska rätter med inslag av soya, teriyakisås, råa inslag. Jättegott till ost, eller till kyckling eller ljust kött med salta eller smakrika inslag.

Dela med dina vänner