Så här beställer du vin

2019 Vouvray Cuvée Silex (nr 75140) – Vigneau-Chevreau

Ekologiskt

179,00 kr

Säljes i kartong om 6 flaskor!

2019 Vouvray Cuvée Silex anses vara till en av Loires bästa torra chenin blanc-viner och vi kan bara hålla med! Ett mycket användbart matvin med potential för lagring.

Beställ här

Domaine Vigneau-Chevreau etablerades 1875 i hjärtat av Vouvray, de 2 ursprungliga hektaren har idag vuxit till drygt 13 hektar. Vingården har gått i generationer och varje generation har sett det som sitt ansvar att lära upp och lämna över vingården i bästa möjliga skick till kommande generation. Idag drivs den av två bröder som tillhör den femte generationen. Sedan 1995 har arbetar de helt biodynamiskt och är ekologiskt certifierade. Det biodynamiska förhållningssättet innebär att ta hand om jorden, att säkerställa att den är välbalanserad och att skapa harmoniska förutsättningar för samspelet mellan jord, grödor och miljö. Jordens kvalitet ökar när det finns mycket bakterier i jorden, vinrankan kan utveckla tjockare och längre rötter vilket innebär att bladen, blommorna och sedermera frukten har bästa möjliga förutsättningar. Målet för en biodynamiker är att kunna producera högkvalitativt vin med egen karaktär som härrör från de unika elementen och jordmånen på varje enskild vingård. Touraine är känt för sitt milda klimat och Vouvray som ligger i den norra delen kapitaliserar på det bästa av det maritima klimatet – vintrar nästan helt utan problematiska frostar, sommar utan överdriven värme och långa soliga höstar. De sydliga sluttningarna bidrar också med positiva effekter, maximalt med solljus förklarar den karaktäristiskt tidiga växtsäsongen. Vingårdarna är rika av kalksten och kisel. Vigneau-Chevreaus vinodlingar ligger utspritt över 4 av de 8 byar som finns inom appellationen Vouvray. Chenin Blanc är den enda tillåtna druvan i området och den kan te sig väldigt olika beroende på hur den behandlas. De producerar ett antal stilla viner, dels i olika söthetsgrad, dels från olika vingårdslägen och två mousserande viner där den ena är Pétillant.

Vinrankorna till Vouvray Cuvée Silex är mer är 30 år gamla och växer i kalkrika jordar. Vinet får jäsa i två månader på ekfat och lagras sedan på sin jästfällning i tank. Vinet är helt torrt och dricks gärna till fisk och skaldjur eller som aperitif.

Doft

2019 Vouvray Cuvée Silex har en ungdomlig och fruktig doft med inslag av gula äpplen, citrus, päronpastill, melon och honung.

Smak

Ett läskande torrt vin med toner av gul frukt, galiamelon, senfrukt och hint av mineral. Den lilla mängden restsötma bidrar med kropp och frukt och balanseras perfekt av den höga syran som gör vinet läskande krispigt och torrt. Ett mycket välgjort med en härlig fruktsyra och bra längd.

Lagring

Bäst 2020-2026

Mat

Vinet är medelfylligt och smakrikt, så välj gärna smakrika och kryddiga rätter. Både fisk och kyckling går bra.

 

Dela med dina vänner