Så här beställer du vin

2019 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines (nr 70131) – Jean-Claude Boisset

139,00 kr

NY ÅRGÅNG! 2019 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines är Jean-Claude Boissets vita instegsvin med druvor från Côte de Beaune och Mâconnais. Detta är ett vin som verkligen överlevererar för priset.

Beställ här

Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. I portföljen finns vingårdar i två världsdelar med vinhus i såväl Frankrike, Kanada och USA. Vinerna som bär hans eget namn – Jean-Claude Boisset – tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget. Boisset – som idag drivs av Jean-Claudes barn – har långsamt byggt upp sin portfölj av viner där vinerna från de olika appellationerna alla görs i små kvantiteter årligen (i snitt 11 fat per cuvée). Målet är att låta rankorna göra jobbet och ha så lite intervention i vineriet som möjligt. Vinernas är koncentrerade, runda och expressiva i en tydlig terroirdriven stil. ”När människan är tyst kan jorden tala” är mottot.

Druvorna till 2019 Bourgogne Chardonnay Les Ursulines kommer från parceller i Côte de Beaune (som bidrar med fyllighet) och vingårdar längre söderut (som bidrar med frisk karaktär). Skörden ägde rum i mitten av september och musten jästes på ek. Hälften av vinet lagrades utan vare sig omrörning av jästen i 10 månader på ek (10% av eken var lättrostad, ny ek och resten var äldre fat), medan andra halvan lagrades på ståltank för att bidra med fräschör. Namnet “Les Ursulines” kommer från nunneslottet med samma namn där Jean-Claude satte upp sin verksamhet under 60-talet.

Doft

Nyanserad och fruktig doft med toner av fräsch citrus, gula plommon, äpplen, stenfrukt och färska örter.

Smak

Balanserad och fruktig smak med mycket frisk och fräsch syra i lättillgänglig stil.

Lagring

Bäst 2020-2024

Mat

Bra till fågel, kraftiga fiskrätter och grillade grönsaker.

Dela med dina vänner