Så här beställer du vin

2019 Chablis AOC (nr 82517) – Pinson

219,00 kr

Säljs i kolli om 3 flaskor

Helt ny årgång! 2019 Chablis AOC från Domaine Pinson präglas av hög koncentration, mineralitet, frukt och den ursprungstypiska karaktär som är så typisk för Chablis och Pinson

Beställ här

Egendomen Pinson har hållit till i området mellan Vaillons och Montmains i Chablis sedan 1640. Chablis är, som bekant, en region som är känt för sin förhistoriska och fossilrika jordmån och vinerna man producerar har inga andra likar i vinvärlden men det är få andra producenter i området lyckas visa upp en så distinkt saltig mineralitet som Pinson. 300 år efter att familjen började odla i Chablis – år 1940 – tog Louis Pinson över rodret. Louis kom att bli den som verkligen satte Pinson på kartan, bland annat genom att vara en av de första att sälja vin till konsument eftersom de själva började buteljera sina flaskor. Idag drivs egendomen av Charlène Pinson och hennes pappa Laurent. Pinson gör viner från flera lägen i Chablis. De äger 14 hektar i hjärtat av Chablis; från enklare AOC viner till de mer komplexa Premier Cru-lägena bland annat Mont-de-Milieu, La Fôret och Montmains (man äger gårdar i 6 olika premier cruer) till det världsberömda Grand Cru-läget Les Clos. Far och dotter ser sig inte bara som vinodlare utan som beskyddare av den historiska jorden i Chablis. De arbetar utan insektsmedel och ogräsmedel (enligt principen “lutte raisonée”) och plogar jorden för att tvinga rankorna att växa sig allt djupare. Alla druvor skördas för hand. Vinerna från Pinson präglas av hög koncentration, mineralitet, fräsch frukt och den precisa ursprungstypiska karaktär som bara ett fåtal producenter kan uppnå.

2019 Chablis AOC görs på samma kompromisslösa sätt som firmans dyrare viner. Både alkoholjäsning och den malolaktiska jäsningen äger rum på ståltankar med efterföljande lagring på sin jästfällning i fem månader. Årgång 2019 i Chablis bjöd på en mild vinter som i sin tur innebar en tidig start på blomning och fruktsättning (8 dagar tidigare än normalt). Resten av våren var kall, med frost långt in i maj, vilket innebar att många odlare fick minskad skörd till följd av det kalla vädret. Sommaren som följde var het, med temperaturer som ofta steg över 40°C med väldigt lite regn. NÄr det var dags för skörd kunde man plocka in friska, fina druvor av exceptionell kvalitet till vinerierna i mitten av september. The Chablis Commission BIVB kallar kort och gott 2019 för “a quality vintage”.

Doft

En inbjudande doft av stenig och rökig mineral, citruszest och mogen citrus, gröna äpplen och gula plommon.

Smak

En mycket ren och frisk smak med tydliga inslag av mineral, toner av gröna och gula äpplen, citron och vita persikor. Vinet har en tydlig och chablistypisk ton av våt sten och en aning kritighet i finishen. Lufta gärna vinet i glaset en halvtimme och upplev hur vinet bjuder mer av frukttoner i samklang med den steniga mineralen. Vinet har inte lagrats på ekfat varför vi här i glaset får känna ren frukt och den typsika jordmånen i Chablis.

Lagring

Redo att njuta av redan i dag, men vi rekommenderar något år i källaren så att de typiska chablis-egenskaperna får utvecklas. Bäst 2020-2026

Mat

Passar mycket bra till ostron och skaldjur utan mycket sötma men gärna med sälta. Även utmärkt gott med ett glas på egen hand, eller till en enkel sallad och till eleganta klassiska fiskrätter med både syra och fett i såsen,

Avnjutes i en temperatur på 10-12 grader.

Dela med dina vänner