Så här beställer du vin

2019 Fiano di Avellino (nr 73662) – Mastroberardino

159,00 kr

2019 Fiano di Avellino är ett helt nytt vin i Vinklubben från Kampaniens mest anrika producent; Mastroberardino. Ett friskt vitt vin – perfekt till fisk och skaldjur.

Beställs i kolli om 3 flaskor

Beställ här

Mastroberardino är en stor familjeegendom i Kampanien som grundades på 1700-talet i hjärtat av Irpinia av Pietro di Mastro Berardino. Kampanien ligger utmed kusten i sydvästra Italien och området bjuder på vackert turkost hav och maffiga vulkanhöjder. Området tillhör idag de mest spännande i Italien med unika druvsorter från Antiken. Mastroberardino är den ledande producenten i regionen och tillhör ett av de äldsta vinhusen i Italien. Egendomen omfattar 300 hektar, Mastroberardino odlar och skördar själva på ca 150 hektar och resten arrenderas ut. Odlingarna är utspridda i området som historiskt sett utgjort hörnstenen i produktionsområdena för regionens stora viner. Man odlar traditionella och gamla druvsorter som aglianico, piedirosso, fiano och greco di tufo och använder sig av både traditionella och moderna vinifikationsmetoder.

Druvan Fiano di Avellino är en mycket gammal druvsort som har rötter ända bak till romartiden. På 60-talet var den dock i det närmaste utdöd och det gamla arvet höll på att gå förlorat. Antonio Mastroberardino ville dock inte låta det ske utan gjorde ett krafttag för att återföra druvsorten som med sin mineralrika fräschör verkligen imponerar. Detta vin ingår i Mastrberardinoas “Heritage”-serie och druvorna kommer från de två vingårdarna Manocalzati (5 hektar på 420 meter över havet) och Montefalcione (10 hektar på 450 meter över havet). Snittåldern på rankorna är 15 år. Druvorna vinifieras i temperaturkontrollerade ståltankar för att behålla sin fräschör.

Doft

2019 Fiano di Avellino har en frisk och fruktig doft med inslag av vita blommor, aprikos, päron, äpplen, persika, citrus, mandel och örter.

Smak

En fräsch smak med inslag av mogen, gula äpplen, päron, citronzest och mineral. Vinet har en fin balans mellan fruktsötma och syra. Eftersmaken är riktig god – smakrik och fräsch.

Lagring

Bäst 2020-2023

Mat

Perfekt till ljus fisk och skaldjur, samt olika grönsakssoppor. Fungerar även bra till tonfisk och kyckling.

Tips

Serveras vid 10-12 grader.

Dela med dina vänner