Så här beställer du vin

2019 Galets Dorés Blanc (nr 79512) – Château Mourgues du Grès

Ekologiskt

125,00 kr

Beställs i kartong om 6 flaskor

Ny cuvée! 2019 Galets Dorés Blanc är ett utmärkt vitt allroundvin som passar till alla typer av skaldjur men matchas också fint till matiga sallader och asiatisk mat.

Beställ här

François och Anne Collard heter paret som driver Château Mourgues du Grès. Det är en ganska liten egendom på 35 hektar, som ligger nära floden Rhône, som har synts och hörts i vinvärlden de senaste åren. I den lilla Rhôneappellationen Costières de Nîmes gör man vinet av hög kvalité i personlig och karaktärsfull stil. François, som är agronom, ingenjör och oenolog, har under en tid arbetat på Slottet Lafite-Rothschild och den kunskapen har han förvaltat väl här. Château Mourgues du Grès är en riktig Vinklubbsfavorit som varje år förser Tryffelsvinets klubbmedlemmar med vår populära femlitersbox.

2019 Galets Dorés Blanc är en blend på grenache blanc, roussanne och vermentino. Vinets namn är en hyllning till de runda stenar – galets, även kallade grès – som finns i vingårdarna. Stenarnas rundning kommer från årtusenden av finslipning i den glaciär som fanns i området för länge sedan och är mycket typiska i Costières de Nîmes. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i nordliga sluttningar vilket skapar förutsättning för svala växtplatser i det annars rådande medelhavsklimatet. Under vinmakningen används temperaturkontrollerade ståltankar för att ytterligare förstärka vinets fräschör och frukt. Man använder ingen sulfit under vinmakningen och endast en liten mängd vid buteljering. Här finner du verkligen ett friskt och krispigt husvin som med sin prisvärda stil passar till många olika matmatchningar – tänk såväl skaldjur som fisk, kyckling, sallader och pajer – eller för att dricka som det är!

Doft

2019 Galets Dorés Blanc är ett friskt och aromatiskt vin med tydliga florala toner och aromer av citronzest, lime, krusbär och gröna äpplen.

Smak

Vinet har en ren och fruktdriven karaktär med frisk syra och en slank kropp med ett fruktigt avslut.

Lagring

Bäst 2020-2022

Mat

Matcha till alla typer av skaldjur men passar också fint till matiga sallader och asiatisk mat.

Tips

Servera vinet vid 8-10 grader i glas med stora kupor

Dela med dina vänner