Så här beställer du vin

2019 Meerlust Chardonnay (nr 79869) – Meerlust Estate

Meerlust Chardonnay 7986901

229,00 kr

Säljs i kolli om 3 flaskor

NY ÅRÅGNG ! 2019 Meerlust Chardonnay från False Bay i Sydafrika har en generös och fruktig smak med tydlig fatkaraktär. Vinet har en fet textur, bra fyllighet och en fin längd där frukten balanseras bra med fruktsyran i vinet.

Beställ här

Meerlust historia började 1693 då huset uppfördes på egendomen. Den svala brisen från kalla False Bay som dagligen svalkar, har gett den dess namn. Meerlust betyder ”pleasure of the sea”. Meerlust Estate har ägts av familjen Myburgh sedan 1757 och idag drivs det av Hannes Myburgh, åttonde generationen. Meerlust Estate är ett nationalmonument som uppfördes på 1600-talet. Det är byggt i Kapholländsk stil och representerar den holländska kolonisationen och mötet mellan två kulturer. Hannes har studerat önologi i Tyskland och även arbetat på Chateau Lafite i Bordeaux. Vid sin sida har han den skickliga vinmakaren Chris Williams som har mångårig erfarenhet av vinmakning och som förespråkar klassiska viner. Meerlust äger 110 hektar, och man gör druvrena viner av cabernet sauvignon, merlot, chardonnay och pinot noir samt det omtalade vinet Rubicon som görs i Bordeaux-stil. Rubicon introducerades på den inhemska marknaden 1984 och var ett av de första vinerna i Sydafrika som gjordes med tanken att likna en stor Bordeaux. Vinet har sedan dess blivit bench mark för Cape blend-vinerna som görs i samma stil. Vinifikation Vinerna görs i klassisk stil med stor elegans.

Druvorna till Meerlust Chardonnay 2018 kommer från fyra olika vingårdar i Stellenbosch varav de äldsta vinstockarna är 24 år och de yngsta 13 år. Alla vinstockarna är planterade i lerrika jordar på Meerlusts marker. Mestadels av vingårdarna vetter mot syd och de kalla vindarna som blåser in från False Bay. Inför skörden har de gjort en gallring av druvklasarna för att erhålla maximal koncentration. Druvorna handplockades under sextillfällen, alla tidigt på morgonen för att vara svala när de pressas. Hälften av vinet har jäst i nya fat, och andra hälften i begagnade franska ekfat. Hälften har vinet har jäst spontant med naturlig jäst. resten av vinet har jäst i fat med tillsatt jäst. Efter jäsning har vinet lagrats ytterligare i 10 månader på ekfat innan det buteljerades.

Doft

2019 Meerlust Chardonnay har en stor och komplex doft av solvarm tropisk frukt, päron, mogen citron, marsipan, söta kryddor och en tydlig fatkaraktär.

Smak

Torr, generös och fruktig smak med en medelfyllig, krämig kropp. I smaken finns toner av mogen citrus, tropisk frukt, mineral och ekfat som avslutar i en generös eftersmak med frukt och vaniljtoner. De fruktiga inslagen balanseras bra med den fräscha syran. Längden är bra med fräscha fruktiga inslag.

Lagring

Bäst 2019-2025

Mat

Grillad och stekt fisk eller rätter på ljusare kött.

Tips

Serveras vid 10-12 grader. Häll gärna upp det kylskåpskallt och låt det sedan stå och lufta i glaset en stund så kommer alla fina aromer fram och vinet hinner få rätt temperatur.

Dela med dina vänner