Så här beställer du vin

2019 Sancerre Les Boucauds (nr 79908) – Claude Riffault

Ekologiskt

229,00 kr

2019 Sancerre Les Boucauds är Stéphane Riffaults imponerande instegsvin – gjort i en tilltalande krispig stil med rund kropp och stor komplexitet.

Beställs i kolli om 3 flaskor.

Beställ här

Säger man namnet Etienne Sauzet är det många vinälskare som får ett leende på läpparna vid tanken på dessa enastående och högt eftertraktade Bourogne-viner, signerade Benoît Riffault, som varje år kommer i några få flaskor till Sverige. Vad många inte känner till är att Benoît är född och uppvuxen i Loiredalen på familjeegendomen som tagit sitt namn efter hans far; Domaine Claude Riffault Gården drivs idag av Benoîts bror Stéphane som är femte generationens vinmakare och de båda bröderna har fått samma gudabenådade talang – när Tryffelsvinets team nyligen provade igenom deras viner golvades vi av hantverket, kvaliteten och komplexiteten i Stéphanes viner. Det här är viner att älska och helt i stil med Sancerres stora stjärnor François och Pascal Cotat och Didier Dagueneau.

Vingårdarna behandlas försiktigt och med respekt för naturen i enlighet med biodynamiska principer. Bland annat låter man ogräs växa mellan vinraderna för att dra till sig insekter och för att skapa dynamik och konkurrens i vingården. Riffault håller ett relativt lågt skördeuttag och hård beskärning i vingården för att garantera en optimalt mogen och utvecklad druva. Deras 2019 Sancerre Les Boucauds kommer från en liten parcell där rankornas ålder varierar mellan 10-50 år. Jordmånen är djup Kimmeridgian-kalkjord kallad Terres Blanches som är över 140 miljoner år gammal. 80% procent av vinet har lagrats i ståltank, och resterande av vinet i stora ekfat i 7-8 månader.

Doft

En aromatisk doft med aptitretande toner av fläder, krusbär, svartvinbärsblad, citrus, stenfrukt och mineral.

Smak

Les Boucauds är ett elegant vin med en lockande mineralton. Delar av vinet har jäst i ekfat, vilket har gett det en fin rondör till vinet. De blommiga och fruktiga tonerna i doften återkommer även i smaken. Eftersmaken är krispig och lång.

Lagring

Bäst 2020-2025

Mat

Ett elegant vin som passar utmärkt till fisk med vitvinssås, gärna med lite extra syra i, citronmarinerad kyckling eller sparris. Vi rekommenderar en frisk sallad med citrusbaserad dressing med smulad getost.

Tips

Serveras vid 10-12 grader.

Dela med dina vänner