Så här beställer du vin

2019 Secateurs Chenin Blanc (nr 79859) – A. A. Badenhorst Family Wines

149,00 kr

Ny bekantskap i Vinklubben – men knappast för vinälskaren! Smått legendariska vinmakaren Adi Badenhorst gör viner med lika stor personlighet som han själv. 2019 Secateurs Chenin Blanc är Adi Badenhorsts förtjusande vita instegsvin. Druvorna kommer från egna och granngårdar med gamla rankor. Vinet lagras i sju månader på gamla fat. Resultatet är ett lysande matvin till en snäll prislapp.

Beställ här

A.A. Badenhorst Family Wines växer, tillverkas och lagras på gården Kalmoesfontein i Swartland. Av egendomens 60 hektar är 28 hektar planterade med vingårdar bevuxna av gamla bushvines i Siebritskloof-delen av berget Paardeberg. Gården ägs av de – enligt dem själva – mycket stiliga kusinerna Hein och Adi Badenhorst. Kusinerna kommer ursprungligen från Constantia där deras farfar var vingårdsansvarig på Groot Constantia i 46 år. Deras pappor växte upp bland rankorna och kom med tiden att rusta upp en förfallen källare som inte hade använts sedan 1930-talet där de börja göra naturviner enligt gamla metoder. Adi (Andre Adriaan) kom själv att växa upp i dess vingårdar där han spenderade sin ungdom med att plocka (stjäla) druvor. Han själv hävdar att allting började på riktigt för honom när Jean Daneel på Buitenverwachting lät honom göra sitt första vin där som 13-åring. Adi kom senare att studera vin i Elsenburg och spenderade därefter några skördar hos bland annat Château Angelus i Bordeaux, Alain Graillot i Rhône och Winter Hills i Nya Zeeland, men också på hemmaplan hos Simonsig, Steenberg och Groote Post för att slutligen vara vinmakare på Rustenberg i nio år. 2008 packade han ihop allting och köpte 60 hektar mark i Paardeberg med sin kusin Hein. Här praktiserar de ekologisk vinodling och gör naturliga viner enligt gamla metoder – precis som sina pappor. Dessa metoder innefattar traditionell vinmakarutrustning som gamla betongkar. Idag har Adi fått en smärre kultstatus i området, bland annat genom sina karaktärsfulla viner, men också som en medlem i Cape Winemakers Guild och som en grundare av Swartland Revolution och Swartland Independent. Dessutom är han en stolt pappa till Samuel Sunnyskies & Ana Kalander, papegojägare, LP-samlare, äggkokarmästare och te-konnässör (för att nämna några av hans självutnämnda egenskaper). Med sitt långa hår och vänliga sätt är han verkligen en karaktär man aldrig glömmer.

2019 Secateurs Chenin Blanc är Adi Badenhorsts förtjusande vita instegsvin. Druvorna kommer från den egna gården Kalmoesfontein på norra sidan av berget Paardeberg och från granngårdar med exceptionell frukt.  De gamla, obevattnade rankorna växer på granitjordar och är naturligt lågavkastande och producerar frukt av yttersta kvalitet. Vinet består av chenin blanc med en liten touch av palomino och en – enligt Adi – ytterligare en hemlig druva som inte avslöjas. Vingårdarna är gamla och planterades redan på 1960-1970-talet.  Druvorna handskördas, kyls ned av nattliga temperaturer förs därefter över som hela klasar. Det hela pågår under 12 dagar – skörd, nedkylning och överföring till jästank – där man hela tiden tillsätter ny druvmust till den redan jäsande tanken. Det gör att jäsningsprocessen blir långsam och tar nästan 20 dagar längre än normalt. Detta är en del av hemligheten enligt Adi, tillsammans med det faktum att alla olika druvor och vingårdslägen får jäsa tillsammans för att uppnå fullständig integration. Förutom tankar användes 25% gamla ek-foudres till jäsningen. Därefter spenderade vinet sju månader på sin jästfällning innan buteljering.

Doft

Frisk och generös doft av gula och gröna äpplen, melon, örter, sten, solmogen citron, nötter och mineral.

Smak

Smaken definieras omedelbart av sin krispiga syra och runda kropp. Vinet har komplext med fin intensitet i frukten, finstämd balans och ett långt fruktigt avslut.

Lagring

Vinet kan lagras i ca 3-5 år.

Mat

Fisk, fågel eller rätter med fläsk – fungerar utmärkt till grönsaksbaserade rätter och är en god följeslagare till buffématen

Tips

Servera i stora kupor vid 16-18 grader.

Dela med dina vänner