Så här beställer du vin

2019 Terre Fenicie Vermentino (nr 2121) – Sardus Pater

115,00 kr

Äntligen tillbaka i ny årgång! Vinklubbsfavoriten Terre Fenicie Vermentino är med sin friska stil ett perfekt allround-vin som passar till såväl aperitif som till mat.

Beställ här

Sardus Pater är beläget på den vackra ön Sant’Antioco precis utanför Sardiniens sydvästra hörn. Egendomen grundades 1949 och började producera vin några år senare. Cantina Sardus Pater har framför allt gjort sig kända för sina smakrika och rustika viner av druvan carignan. De äldsta carignan-rankorna i Sardinien-området finns just på Sant’Antioco och Sardus Pater får sina druvor från 200 kontrakterade odlare som tillsammans fogar över 300 hektar vingårdar.

Distriktet Vermentino di Sardegna fick sin DOC-klassificering (Denominazione di Origine Controllata) 1988 och omfattar hela Sardinien. Sardus Pater producerade sin första Vermentino 1994 och gör idag två olika viner av druvan. Namnet Terre Fenicie syftar på de områden i sydvästra Sardinien som tidigare var viktiga feniciska kolonier. Området bjuder på ett klimat med stora temperaturskillnader men med mycket sol, vilket ger mogna druvor med fin syra. Druvorna till Terre Fenicie Vermentino plockas för hand och sorteras mycket noggrant. Musten har kallmarcererats i tio timmar för att få fram mer frukt i vinet. Sedan jäser det på ståltank för att behålla sin fina fräschör och fruktighet. Vinet har inte gått genom malolaktisk jäsning, vilket gör att vinet får en god frisk karaktär. Innan vinet släpps på marknaden lagras det i tre månader på flaska för att balansera det ytterligare. Vinet är mycket användbart och passar till allt från fördrink till skaldjur, matiga sallader och kyckling – med sin friska och lätt aromatiska karaktär är det en given följeslagare till de flesta fiskrätter samt till ostron och musslor.

Doft

2019 Terre Fenicie Vermentino har en ungdomlig, fruktig doft med inslag av päron, citrusfrukt, galiamelon och sten.

Smak

Torr, ren, frisk och fräsch smak av citrus, vit persika, citruszest och mineral.

Lagring

Bäst 2020-2022.

Mat

En lätt viskös textur gör att vinet väl bär upp fisk- och kycklingrätter med gräddsås, en ostpaj eller skaldjurssallad. Den kan också avnjutas som en aperitif eller tillsammans med milda ostar.

Tips

Servera vinet vid 8°C.

Dela med dina vänner