Så här beställer du vin

2020 Château Bonnet Blanc 375 ml (nr 4151) – André Lurton

59,00 kr

Utsedd till bästa vita vin under 100kr av Vinkbanken.se

Nytt utseende och ny årgång – nu bättre än någonsin! Château Bonnet på halvflaska är en egendomens vita instegs-bordeaux med stiltypisk fräschör, rondör och aromatik som passar väl till såväl mat som att dricka som apritif.

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

Beställ här

Château Bonnets vingårdar planterades redan på 1500-talet av familjen Reynier, en rik köpmannafamilj från Libourne. Runt 1560 var slottets omgärdande ägor äntligen helt planterade med vin och för att nå dit hade familjen varit tvungna att byta och köpa till sig små jordplättar som tidigare varit planterad med träd. Hundra år senare producerade gården omkring 60 fat vin om året. Under de kommande 200 åren ägdes och ärvdes (med stora dispyter som följd) Château Bonnet av medlemmar i familjen Reynaud. 1744 bytte slottet ägare till familjen Chillaud som genomförde stora renoveringar för att slottet skulle se mer spektakulärt ut när de fick besök av inflytelserika medlemmar ur Bordeaux’s parlament. Det sägs att under franska revolutionens härjningar gömde sig Jacques Justin de Chillaud i en brunn på ägorna under flera dagar – ett hål som än idag finns att skåda. Under det kommande seklet bytte slottet ägare ett antal gånger för att slutligen hamna hos André Lurtons morfar Léonce Récapet år 1897. Vingårdarna var då hårt härjade av vinlusens framfart och ett hårt arbete att rusta upp vingårdarna inleddes. År 1953 inleddes den nya eran då André tog över gården och med det startade en enastående vinmakarkarriär som en av regionens förgrundsgestalter. När André gick bort år 2019 lämnade han över tyglarna för familjeföretaget till sin son Jacques för att föra företaget in i framtiden. Vinmakare är Laurent Le Dez och Vincent Cruège. Ägorna består av totalt 280 hektar i Grezillac (i närheten av Saint-Emilion) i appellationen Entre-Deux-Mers. Gården är planterad med 150 hektar röda och 130 hektar gröna druvor. De vita odlingarna består av 52% sauvignon blanc, 33% sémillon och 15% muscadelle medan de röda druvorna utgörs av 50% cabernet sauvignon och 50% merlot.

2020 Château Bonnet Blanc markerar Jacques Lurtons första “egna” skörd sedan övertagande av familjeföretaget efter André Lurtons bortgång. Etiketten är nydesignad och stilen är mer knivskarp än någonsin tidigare: “Intelligent, vibrant easy to drink yet.” säger han själv om vinet. Årgång 2020 i Bordeaux definieras av en mycket mild viner som följdes upp av en ovanligt regnig vår och en intensivt torr sommar med mycket torka. Den milda vintern ledde till tidigt blomning och fruktsättning och säsongen var därmed tidigare än vanligt. Under augusti gav hettan vika för svala nätter vilket ledde till ideala skördeförhållanden. Druvorna kommer appellationen Entre-Deux-Mers och dess leriga kalkjordar. Rankornas snittålder är 19 år och uppbundna enligt duouble guyot-metoden. Jäsningen äger rum i rostfria ståltankar och den efterföljande lagringen sker under fyra månader i ståltankar tillsammans med jästfällningen för att ge extra rondör.

Vinbanken.se (21/12-2020) 4/5 poäng samt Utsedd till bästa vita vin under 100kr:
Torr, medelfyllig, fruktig med hint av ananas bakom äpplen, krusbär och vita vinbärssmak.
Omdöme: Okej som en bredare sauvignon blanc med lite tyngd, viss ursprungstypicitet, men bör luftas innan servering.
Passar till: Utmärkt till getost.”   

Doft

Doften domineras av fruktigt aromatiska aromer av krusbär, gröna äpplen, tropisk frukt och citron.

Smak

Smaken är frisk med en krispig syra som balanserar den eleganta kroppen och stora fruktintensiteten. Vinet är stiltypiskt aromatiskt med en fin rondör och en örtig eftersmak.

Lagring

Bäst 2021-2023

Mat

Passar utmärkt till fisk och skaldjur, till exempel tillsammans med en god fisksoppa eller med gratinerad getosttoast med honung och valnötter.

Tips

Servera vid 8-10 grader i glas med stor kupa.

Dela med dina vänner