Så här beställer du vin

Loire de Luxe (nr 7706409)

1.296,00 kr

SLUTSÅLD

Den här lådan innehåller tre olika ursprungstypiska vitviner som är utvalda för att matcha höstens skaldjursrätter.

Ett av världens tveklöst mest intressanta områden för vita viner är Loiredalen i Frankrike. Det händer så mycket i området och vi på Tryffelsvinet hittar ständigt nya producenter där som gör oss nyfikna. Därför har vi  åter satt samman en av våra årligen återkommande favoritlådor; den fylld med viner från intressanta producenter verksamma i Loire. Vår låda Loire de Luxe innehåller viner från tre olika producenter och tre olika områden; Claude Riffault har sina vingårdar i Sancerre, Domaine de la Furonnière finns i Le Landreau  i Nantes där man producerar en härlig Muscadet Sèvre et Maine sur lie, samt Michel Redde et Fils som är verksam i Pouilly-Fumé.

Loire de Luxe är en låda som innehåller viner perfekta för höstens skaldjursmåltider, men som också utgör härliga sällskap till ugnsbakad, friterad eller pocherad fisk. Alla tre vinerna uttrycker såväl ursprung som druva och har Loires klassiskt svala och fräscha syror och läckra mineralitet. En perfekt samling för dig som vill dricka gott och lära känna Loire och dess viner bättre. Lådan innehåller totalt 6 flaskor, 2 av varje vin.

 

Loire de Luxe innehåller

2 flaskor 2018 Sancerre Les Boucauds, Claude Riffault

Claude Riffault är familjeföretaget som utvecklats och moderniserats och nu i fjärde generationen drivs av Stéphane Riffault och hans fru Benedicte. Stéphane utbildade sig och arbetade i Bourgogne innan han återvände till familjeegendomen. De burgundiska dragen kan man känna i de mineraliskt drivna vinerna han och hans fru gör idag. Familjen äger 13 hektar och odlar främst sauvignon blanc. Vingården är biodynamiskt och ekologiskt certifierad. 80% av vinet har lagrats i ståltank, och resterande del av vinet i stora ekfat.  2018 Sancerre Les Boucauds är ett mycket aromatiskt vin med eleganta och typiska toner av fläder, krusbär, svartvinbärsblad och stenfrukt. Delar av vinet har jäst i ekfat, vilket har gett det en fin rondör till vinet. En härlig syra och mineralitet binder samman vinet som har en lång finish. Vinet passar utmärkt till en sallad med getost, örtbakad kyckling eller fisk med en sås som har både feta och syrliga inslag. 100 % sauvignon blanc, 13% alkohol.

 

2 flaskor 2018 La Moynerie, Pouilly-Fumé, Michel Redde et Fils

En ny producent för oss på Tryffelsvinet och för svenska marknaden är Michel Redde et Fils. Han är verksam i Loiredalens kanske mest prestigefulla appellation Pouilly-Fumé. Första delen av appellationens namn kommer från byn i området Pouilly-sur-Loire. Andra delen, Fumé, betyder ‘rökig’ och kommer sig av den lätt krutrökiga mineralitet som kan kännas i vinerna. Det är denna subtila krutrökighet som skiljer vinerna från Pouilly-Fumé åt från vinerna från grannappellationen Sancerre. Michel Reddes vin La Moynerie uppvisar just denna subtilt förnimbara krutrökighet som ger vinet en extra härlig dimension. Vinet öppnar med toner av fläder, citrus, färska örter och krutrök. Smaken övergår i mogen stenfrukt samt avslutas med en lång mineralisk och örtig finish. Matcha detta med en elegant fiskrätt med vitvinssås, örtbakad potatis och smörslungade primörer. 100 %, sauvignon blanc, 13% alkohol.

 

2 flaskor 2018 Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie, Domaine de la Furronière

Domaine de la Furronières vingårdar ligger i Le Landreau nära havskusten. Detta är själva hjärtat i det område som producerar de härliga och mineraliska Muscadet-vinerna som passar så perfekt till skaldjur av alla de slag. Druvan är melon de Bourgogne som har vuxit på 30 år gamla vinrankor. Vinet har legat på sin jästfällning i sju månader, det som avses med beteckningen “sur lie”, för en fylligare karaktär. Det här är ett fräscht och läskande vin med en uppfriskande mineralitet som skall drickas ungt. Servera gärna som aperitif eller till ostron. Det är även en klassisk partner till vitvinskokta musslor med vitlök eller till ett berg av nyskalade räkor. 100% melon de bourgogne, 12,5% alkohol.

 

 

Dela med dina vänner