A. A. Badenhorst

En levande legend med familjen i fokus

A.A. Badenhorst Family Wines växer, tillverkas och lagras på gården Kalmoesfontein i Swartland. Av egendomens 60 hektar är 28 hektar planterade med vingårdar bevuxna av gamla bushvines i Siebritskloof-delen av berget Paardeberg. Gården ägs av de – enligt dem själva – mycket stiliga kusinerna Hein och Adi Badenhorst. Kusinerna kommer ursprungligen från Constantia där deras farfar var vingårdsansvarig på Groot Constantia i 46 år. Deras pappor växte upp bland rankorna och kom med tiden att rusta upp en förfallen källare som inte hade använts sedan 1930-talet där de börja göra naturviner enligt gamla metoder. Adi (Andre Adriaan) kom själv att växa upp i dess vingårdar där han spenderade sin ungdom med att plocka (stjäla) druvor. Han själv hävdar att allting började på riktigt för honom när Jean Daneel på Buitenverwachting lät honom göra sitt första vin där som 13-åring.

Adi kom senare att studera vin i Elsenburg och spenderade därefter några skördar hos bland annat Château Angelus i Bordeaux, Alain Graillot i Rhône och Winter Hills i Nya Zeeland, men också på hemmaplan hos Simonsig, Steenberg och Groote Post för att slutligen vara vinmakare på Rustenberg i nio år. 2008 packade han ihop allting och köpte 60 hektar mark i Paardeberg med sin kusin Hein. Här praktiserar de ekologisk vinodling och gör naturliga viner enligt gamla metoder – precis som sina pappor. Dessa metoder innefattar traditionell vinmakarutrustning som gamla betongkar.
Idag har Adi fått en smärre kultstatus i området, bland annat genom sina karaktärsfulla viner, men också som en medlem i Cape Winemakers Guild och som en grundare av Swartland Revolution och Swartland Independent. Dessutom är han en stolt pappa till Samuel Sunnyskies & Ana Kalander, papegojägare, LP-samlare, äggkokarmästare och te-konnässör (för att nämna några av hans självutnämnda egenskaper). Med sitt långa hår och vänliga sätt är han verkligen en karaktär man aldrig glömmer.

Vingårdarna är främst planterade med gamla bushvines som planterades på 1950- och 1960-talet – främst chenin blanc, cinsault och grenache. Rankorna är obevattnade (så kallad dry farming) och man använder sig av ekologiska metoder. Vingårdarna är planterade på böjande kullar i olika väderstreck vilket ger en stor variation i microklimat vilket man drar fördel av. När det behövs kompletterar Adi med att köpa frukt från appellationen från utvalda vinodlare.

I vineriet behandlar man alla druvor i hela klasar – ingen krossning eller avstjälkning äger rum. De grönda druvorna förs direkt till betongkar och öppna träfat (”kuipes”). De blå druvorna jäses i betongkar och kuipes och får efter fullgången jäsningsprocess macerera under ytterligare fyra månader. Därefter förs vinet till 4000 liters trä-foudres. Inga tillsatser sker utom små mängder sulfit vid behov. Målet är att återskapa viner i stil med ”de stora sydafrikanska vinerna från förr som man ibland kan hitta gömda i vinkällare runt om i kap-området, från den tid innan modern vinmakning ändrade fruktens renhet”.

Portföljen består av tre olika serier: A.A. Badenhorst-serien som består av White Blend (en blend på över 11 vita druvsorter) och Red Blend (en klassisk Rhôneblend), Secateur-serien som är Adis lite ”enklare” viner och består av ett röt, ett vitt och en rosé, samt Single Vineyard-serien där Adi samlat sina mest sällsynta viner bestående av druvor från gamla, vackra vingårdar (i serien ingår chenin blanc-vinerna Dassiekop-, Golden Slopes-, Kelder-, Klip Kop- och Piet Bok se Bos Steen samt Sout-van-die-aarde Palomin, Sk’windjiesvlei Tinta Barocca, Raaigras Grenache, Ramnasgras och Ringmuur Cinsault). Dessutom experimenterar Adi med sin egen ”Caperitif” – en örtbaserad bitter, en Swan Cape Tonic Water samt agave-spriten The Fourth Rabbit Mescal.

Dela med dina vänner
Print Friendly