Aiguelière

Historia

I byn Montpeyroux, vid foten av Larzac i regionen Languedoc-Roussillon, hittar vi den lilla familjeproducenten Domaine l’Aiguelière. För 30 år sedan startades egendomen av en vinmakare, Aimé Commeyras, och en eonolog, Dr. Pierre-Louis Teissedre. Idag drivs den 19 hektar stora egendomen av paret Auguste (Aimés bror) och Christine Commeyras på ett varsamt, ursprungstypiskt och personligt sätt. De var en av de första producenterna i Languedoc som valde kvalitet över kvantitet. Vingårdarna är belägna ca 300 meter över havet och de har även blivit mycket omskrivna i vinpressen för sina högklassiga viner.

Vingårdar & Viner

Jordmånen på egendomen, som är uppdelad i 22 vinlotter i terrasserade vingårdar, består mestadels av leriga kalkstensjordar och märgel som ger fin mineralitet till vinerna. Tack vare torra och svala vindar från norr behåller druvorna sin fräscha syra, trots värmen i Languedoc. Här odlar de blå druvor som Syrah, Grenache, Mourvèdre och Cabernet-Sauvignon. De gröna består av Viognier och Sauvignon Blanc. Aiguelière är mest kända för sina två röda toppviner, Côte Rousse och Côte Dorée, men de gör även andra röda som Sourire de Lise, Velours, Esprit, Peyre Brune och Pégase. På den vita sidan gör de endast en cuvée som heter Sarments. Robert Parker har skrivit lyriskt om Côte Dorée och gett vinet 90-96+ poäng beroende på årgång.

Vinifikation

Producenten gör sina viner, både vita och röda, i traditionell stil men med moderna metoder. Vinmakningen beror på vilka druvor man vinifierar och vilken jordmån som druvorna växt i. Aiguelière använder sig av temperaturreglerad jäsning för de röda vinerna och lågtempererad jäsning för de vita. 53 ståltankar möjliggör dem att jäsa varje vinlott för sig. Skördeuttaget är lågt, knappa 20-25 hl/ha, vilket är sällsynt i Languedoc och ger koncentrerade viner i absolut världsklass.

Dela med dina vänner
Print Friendly