Aurosana

Historia

Detta unga kooperativ bildades 2005 av en liten grupp vinmakare och odlare i regionen Salnés i Rias Baixas. Sedan dess har gått snabbt och i dag består kooperativet av 456 odlare som tillsammans har över 200 hektar vingårdar och en gemensam kapacitet att producera 2,5 miljoner flaskor Albariño per år.
Man har investerat mycket pengar i sitt ultramoderna vineri med den allra senaste utrustningen och arbetar hårt för att marknadsföra regionen Rias Baixas och druvsorten Albariño över hela världen, man satsar på moderna viner med moderna namn och etiketter. Märken som Paco & Lola och Follas Novas sticker ut på hyllan och har snabbt nått internationell framgång.

Vingårdar & Viner

De mer än 200 hektaren vingårdar består av drygt 1800 smålotter. I Galicien är det, precis som i Bourgogne mycket vanligt med smålotter på grund av tidigare arvsskiften. Vingårdarna ligger i det som anses vara hjärtat av Salnésdalen och det är ingen tvekan om att det är Albariñodruvan som är den lysande stjärnan här, det är i stort sett den enda som odlas. Enligt legenden var det Benediktinermunkar som introducerade druvsorten här på 1100-talet och det är mycket tydligt att denna lilla, mycket känsliga druva trivs mycket bra här. Klimatet med bra nederbörd, små växlingar i temperatur, sandblandad jord och den svala brisen från Atlanten är helt enkelt perfekta förhållanden.

Vinifikation

Något som är typiskt för Albariño i Rias Baixas är att man binder upp vinrankorna på höga betongstolpar som kallas parrales, detta för att brisen från havet ska komma åt undertill och man undviker på så sätt angrepp av till exempel mögel och svampsjukdomar. Skörden sker för hand och druvorna avstjälkas och pressas försiktigt och får vila i rostfria tankar innan man separerar skalen från
musten. Jäsning sker i temperaturkontrollerade rostfria tankar där det färdiga vinet sedan får vila fram till buteljering.

Dela med dina vänner
Print Friendly