Azelia

Druvplockning

Historia

Azelias historia börjar 1921 när adelsmannen Lorenzo Scavino började vinfiera delar av familjens vingårdar i hjärtat av Barolo-regionen.
Sonen Alfredo skötte buteljeringen och de började efter en tid att exportera sina viner. Sakta började de göra sig ett namn utomlands och deras verksamhet drevs vidare av barn och barnbarn till Lorenzo. Idag är det femte generationen som driver gården, Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten.
Deras vingårdar ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. Mer än många andra månar de om varje liten druvklase och ser till så att de trivs så bra det bara går, utan att ta till kemikalier och sådant som kan skada den dyrbara jorden. Detta är de mycket stolta över.

Vingårdar & Viner

Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar Nebbiolo, Dolcetto och Barbera som de gör enastående viner av.
Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna. Ingen planta blir utbytt om den inte dör.
Jordmånen är ganska mager och kalkrik med inslag av kiselmorän.

Vinifikation

Druvorna skördas givetvis för hand med en rigorös kontroll av varje druvklase och sedan läggs de försiktigt i små lådor som varsamt transporterades till vineriet där jäsningen sakta påbörjas i temperaturkontrollerade sk rotofermentorer. De har en blandning av modern teknik och gamla traditioner när de gör sina viner. Den malolaktiska jäsningen sker i samma rostfria tankar och de tillsätter ingen jäst eller enzymer utan låter den naturliga jästen som sitter på skalen verka. Lagringen sker sedan på stora ekliggare på 5000 liter eller på fat på 225 liter beroende på
vinet.
De filtrerar inte och klarar inte vinet utan all stabilisering sker med hjälp av gravitationen.

Dela med dina vänner
Print Friendly