Bodegas Luzon

Historia

Bodegas Luzón är en av de ledande producenterna av kvalitetsviner från D.O. Jumilla i Murcia. Provinsen Murcia ligger i den sydöstra delen av Spanien, och distriktet Jumilla i den norra delen av Murcia, bara nio mil från Alicante. är mest känd för produktion av röda viner. Den viktigaste druvan i distriktet är monastrell (kallas mourvèdre i Frankrike), och är Spaniens tredje mest odlade druva.

Historien bakom “Las Hermanas” startade på slutet av 1800-talet då en spansk läkare som jobbade som sjöofficer blev utstationerad till ön Luzon under det Filippinska självständighetskriget från Spanien. Förutom att vara läkare, hade han en liten vingård och några få ekfat och producerade vin. För att ära den Filippinska ön Luzon och människorna han träffade där, bestämde han sig när han kom hem för att hans vinverksamhet skulle heta Finca Luzon.

Bodegas Luzon ville fortsätta traditionen vidare med att ära någon, och tog fram en serie med viner som kallas Las Hermanas som betyder “systrar”. Serien är tagit fram för att ära läkarens systrar som väntade på att han skulle återvända från kriget, och som tog hand om både vingården och läkarens familj då han tjänstgjorde under kriget. Det finns ytterligare fem viner i “syster-serien” med olika druvblandningar.

Vingårdar & Viner

Jumilla ligger på en platå omgiven av berg. Området har ett kontinentalt klimat, vilket betyder att dagarna är varma och nätterna är kalla. Medelhavet påverkar klimatet i området, och genomsnittlig nederbörd ligger på 300 liter per kvadratmeter per år. Vingården ligger på en platå 650 meter över havet. Jordmånen är inte bördig, tvärt om brister den i organiskt material vilket gör att vinrankorna måste kämpa hårt för att växa. Jordmånen är mycket kalkrik och består av en blandning av sand, stenar och lera. Resultatet blir små druvor med tjocka skal som ger hög koncentration av färg, aromatiska toner, frukt och smakrikedom samt hög syra.

Vinifikation

Druvorna skördas för hand och transporteras i hela druvklasar direkt till sorteringsbordet i 10 eller 15 kilo stora korgar. På sorteringsbordet tar de bort skadade druvor och annat som man inte vill ha med till pressarna. De hela druvklasarna flyttas sedan till en avstjälkningsmaskin som separerar stjälkarna från druvorna. Detta görs för att undvika att musten får gröna toner eller torra tanniner som stjälkarna kan ge ifrån sig om de ligger tillsammans med musten under jäsningen. Vinet har jäst under noggrann temperaturkontroll.

Luzón använder både amerikanska och franska ekfat för lagring av vinerna. De äger totalt 2 400 ekfat.

Dela med dina vänner
Print Friendly