Domaine Bonneau du Martray

Historia

Bonneau du Martray har en minst sagt intressant och fascinerande historia. Enligt historien lär domänen, under slutet av 700-talet, ägts av den mäktige Charlemagne (Karl den Store), kung över det frankiska riket och romersk kejsare. Han sägs ha varit mycket förtjust i Cortonviner och drack dem med så stort välbehag att det skvätte på hakan och färgade hans skägg rött! Nästan 1 200 år senare, år 1966 ärvde grevinnan le Bault de la Morinière just den vingården och domänen har varit i familjens ägo sedan dess. Idag drivs det av den skicklige vinmakaren Jean-Charles le Bault de la Morinière som tog över driften 1994. I över 1200 år har domänen bara haft tre ägare, Karl den Store, kyrkan och familjen le Bault de la Morinière!

Vingårdar & Viner

Domänen omfattar 11 ha varav 9,5 är planterad med Chardonnay och ger upphov till Corton-Charlemagne Grand Cru, övriga 1,5 ha är planterade med Pinot Noir för Corton Grand Cru. Rankorna är planterade på Cortonkullen i väst- och sydvästläge på ca 350 meter över havet och stockarna har en medelålder på runt 45 år. Jordmånen är kalkrik märgel för Chardonnay och järnrika jordar för Pinot Noir. Chardonnay planteras på 16 olika vingårdar som var och en vinifieras separat. De högsta lägena ger vinerna de blommiga tonerna medan de mellersta lägena ger kraft och de lägsta bidrar med fruktighet. Bonneau de Martray odlar helt biodynamiskt.

Vinifikation

Druvorna skördas givetvis för hand och transporteras snabbt till vineriet där jäsningen sakta påbörjas, oftast i ståltank för vita men även i öppna kärl för de röda. Därefter tappas vinet över på ekfat där det genomgår malolaktisk jäsning och sedan stannar kvar för ytterligare lagring. Man använder sig av ca 1/3 nya fat. De vita vinerna lagras i ekfat i 12 månader plus 6 månader i ståltank. De röda lagras i ca 18 månader i ekfat beroende på årgång. Man filtrerar ej vinerna.

Dela med dina vänner
Print Friendly