Cálem

Historia

Idag känner så gott som alla portugiser till porthuset Cálem. Det är det portvin som säljs mest i Portugal. Men historien började redan 1859 och då genom en exportsatsning genom grundaren António Alves Cálem. Det första landet de exporterade till var Brasilien och sedan har det fortsatt tills idag då man exporterar till över 40 länder över hela världen. Han ägde även rederiet som skeppade portvinet över Atlanten och skeppet som seglade ser man på etiketten.

Vingårdar & Viner

Vingården där druvorna till Cálem växer heter ”Quinta do Arnozelo” och ligger i hjärtat av det område som allmänt kallas ”portvinskatedralen”. Det är ett mindre område inom Douro, närmare bestämt i Cima Corgo och Douro Superior. Efter att vinmakarna blandat vinet på plats i Douro har det transporterats längs med floden ner till Porto där de sedan lagras i de förnämliga lagerlokalerna på Gaiasidan av Dourofloden.
Man tillverkar ett flertal olika varianter av portvin. Från de enklare Ruby och LBV (late bottled vintage) till mer komplexa och lagringsdugliga årgångsport och tawnys.

Vinifikation

Druvorna plockas för hand när de nått optimal mognad. Därefter krossas druvorna under en försiktig press och får sedan jäsa på ståltankar i kontrollerad temperatur tills det uppnått önskad Baumégrad (mäter densiteten). Därefter tillsätts en finsprit innan vinet lagrats delvis på ståltankar och fat. Fine Ruby är en blend av olika årgångar där den yngsta är minst 3 år gammal.
Deras Tawny lagras vidare i fat i minst 7 år och finns även i 10, 20, 30 och 40 åriga varianter samt i Colheita (årgångsbetecknad Tawny). Goda år tillverkas även vintage port, då vinet
lagras i fat 2 år och sedan vidare i flaska.

Dela med dina vänner
Print Friendly