Cantina del Pino

Historia

Cantina del Pino drivs idag av Renato Vacca. Familjen Vacca har bott nära vingården Ovello i många generationer, och några av vinrankorna de äger idag planterades av Renatos farfars far.

Men Cantina del Pino bildades av en annan man. Domizio Cavazza var vetenskapsmannen som bland annat forskade på skadedjur och mögelproblem i vingårdarna, olika kloners förmågor med mera. Han jobbade på Royal Enological School i Alba mellan 1888 och 1913, och år 1909 fick han en riddarorden av kung Vittorio Emanuele II. Han kom ursprungligen inte från området, men såg att Barbaresco hade en bra potential för vinodling, och beslutade sig därför att förtidspensionera sig och driva vingårdsarbete på heltid från år 1908. Han är ihågkommen som ”Fadern av Barbaresco-vin” tack vare hans arbete att förbättra odlingen och framställningen av nebbiolo-viner, samt att marknadsföra dessa viner.

Pinjeträdet hos Cantina del Pino

Pinjeträdet hos Cantina del Pino

När Domizio Cavazza fick en son planterade han en tall. Tallen blev senare ett landmärke i staden Barbaresco, och huset blev sedan omtalat som Cantina del Pino (huset med tallen), se bilden till höger. Cavazza dog år 1913, och familjen sålde då egendomen och flyttade till Torino. Det var Renatos farfars far som köpte egendomen.

Renato och Aldo Vacca

Renato och Aldo Vacca

 

Fram till år 1997 sålde familjen druvorna till Produttori del Barbaresco (det lokala kooperativet). Men Renato ville ta det stora steget att producera egna viner, och bestämde sig för att investera i all utrustning som behövs för att framställa egna viner. Det var ett stort steg för familjen, inte minst på grund av att hans pappa var en central person i Produttori del Barbaresco. Den största anledningen till att han ville starta själv, var att han ville att vinerna bättre skulle spegla terroiren druvorna hade växt i, en aspekt han saknade i kooperativet. Han ville ha bättre kontroll på hela kedjan från odling till det färdiga vinet, och då var enda sättet att producera egna viner.

Han har gått oenologi-skolen i Alba, mest på grund av att hans far ville att han skulle göra det. I början var han inte så intresserad av vingårdsarbeta och vinframställning, men efter ett tag fattade han större och större intresse och som tur för oss slutligen bestämde han sig för att producera egna viner.

Vingårdar & Viner

Renato Vacca

Renato Vacca

Cantina del Pina äger mark i fyra Barbaresco-vingårdar. De heter Starderi, Albesani, Gallina och Ovello. De producerar ungefär 40 000 flaskor per år.

Vinifikation

Renato skördar manuellt, och använder inga bekämpningsmedel. Cantina del Pino är inte ekologiskt certifierade, men jobbar ekologiskt. Cantina del Pino använder både franska barrique och slovenska botti. Alla vinerna jäser ut totalt, vilket gör att vinerna inte har någon restsötma alls.

Dela med dina vänner
Print Friendly