Casale del Giglio

Historia

Familjen Santarelli började sin verksamhet med en affärskedja som sålde vin och olivolja. När Dino, en av bröderna, kom till Agro Pontino-dalen ca 5 mil söder om Rom, insåg han att området erbjöd en unik möjlighet att göra det som ingen någonsin hade försökt tidigare. Från att ha startat vingården 1967 och fått sina första färdiga viner i handen – röda av Syrah och Petit Verdot och vita av Viognier, Chardonnay och Sauvignon Blanc – producerar Casale del Giglio idag ett antal spännande viner för en trogen kundkrets. De satsar på de druvor som passar deras förutsättningar bäst istället för att välja de traditionella italienska. Förutom ett antal vita, röda och söta viner erbjuder de fortfarande olivolja, men nu även grappa på flera olika druvsorter.

Vingårdar & Viner

Casale del Giglios areal uppgår idag till 160 hektar. Den stora fördelen (och utmaningen) med att odla vin i Lazio, är att regionen är relativt fri från traditioner och regler när det gäller vinproduktion. Här fanns förvisso vinodlingar under det gamla romarriket, men när producenten Casale del Giglio startade sin verksamhet var det som att börja om på nytt. Det gjorde att deras banbrytande idéer kunde skapa något helt unikt.

Med sin beslutsamhet och inspiration har Dino och hans son Antonio Santonelli åstadkommit underverk med egendomen. Från början hade de hjälp av ett forskningsteam som planterade 60 olika experimentella vinstockar på gården. Allt för att hitta precis rätt druvsort för varje specifikt vingårdsläge. Resultaten har inte låtit vänta på sig. Idag producerar de en rad viner som har vunnit både nationella och internationella utmärkelser, och antalet vinentusiaster som upptäcker vinerna ökar hela tiden.

Förutom de viner som vi på Tryffelsvinet erbjuder är deras flaggskepp det fylliga och smakrika Mater Matuta med Syrah och Petit Verdot. Ett annat lite annorlunda vin är det söta vinet Aphrodisium gjort på Petit Manseng, Viognier, Greco och Fiano.

Casale del Giglios viner har erhållit en rad utmärkelser genom åren, bl.a. 3 glas i Gambero Rosso, medaljer i Decanter och Mundus Vini samt fått höga poäng av Robert Parker.

Vinifikation

Casale del Giglios vinmakare, Paolo Tiefenthaler, har varit med från början och lärts upp på egendomen. När det är dags för skörd sorteras druvorna noggrant och pressas försiktigt. För de röda vinerna använder sig vinmakaren av olika tekniker för att få ut så mycket färg och mjuka tanniner som möjligt – allt för att vinet ska behålla sin druvtypiska karaktär. Vinet jäser sedan i minst 15 dagar med skalhatten på. En del av vinet genomgår malolaktisk jäsning i ståltankar för att ge deten behagligare syra. Vinet lagras sedan på ekfat (225 l) och sedan ytterligare på flaska innan det släpps till försäljning.

Dela med dina vänner
Print Friendly