Charles Joguet

logoHistoria

Domaine Charles Joguet i Chinon, som ligger i hjärtat av Loire, grundades 1957 av Charles själv som då också hade påbörjat en bana som konstnär. 1985 klev Jacques Genet in som partner och tillsammans bildade de ett jordbruksföretag (société civile d’exploitation agricole, SCEA) för att utveckla, organisera och bevara allt det jobb som Charles Joguet hade åstadkommit. Charles Joguet har numera dragit sig tillbaka från den operativa skötseln av egendomen och ägnar numera större delen av sin tid till den avbrutna karriären som konstnär. Nu sköts vingården av Jaques, Kevin Fontaine och Anne-Charlotte Genet som arbetar hårt och hantverksmässigt i fas med årstidernas rytm och det naturliga kretsloppet av vinstockar, med en stor respekt för natur och tradition.

Vingårdar & Viner

Vinerna som görs här karaktäriseras av respektive vingårds terroir och de blandar inte druvor från olika gårdar. De äger vingårdar i Beaumont-en-Véron och på den vänstra sidan av Vienne-floden, men det är de enskilda vingårdlägena som de är berömda för: Clos de la Cure, Varennes de Grand Clos, Clos du Chene Vert, Clos de La Dioterie, Les Varennes du Grand Clos Franc de Pied och Clos de la Plante Martin. Alla utom den sista (Touraine) finns i appellationen Chinon. De gör även ett antal andra viner i lägre prisklasser på druvan Cabernet Franc, en rosé samt en chenin blanc.

Vinifikation

Druvorna avstjälkas precis innan de når tanken för att hålla nere oxidationen till ett minimum. De pressas i en pneumatisk press och varje vingårdsläge jäser separat. Eftersom de gör 7-8 olika stilar bara på Cabernet Franc-vinerna skiljer sig vinmakningsprocessen åt, men man använder sig av malolaktisk jäsning och lagringen sker i enbart ståltankar eller på franska ekfat.

För att besöka deras hemsida, klicka här.

Dela med dina vänner
Print Friendly