Domaine Cordier

Historia

Domaine Cordier startades av Christophes far 1968. Efter det att Christophe tog över har han höjt kvaliteten genom att införa  moderna metoder i vineriet och begränsat skördeuttagen. Idag anses man vara en av toppodlarna i hela Mâconnais. Sedan ett par år tillbaka har vinmakaren Christophe även börjat buteljera sina egna viner under namnet Christophe Cordier.

Vingårdar & Viner

Domaine Cordier Père & Fils är en familjeegendom i Fuissé i mellersta Bourgogne. Vingårdsmarken omfattar 30 hektar i 8 olika byar i Mâconnais. Christophes vingårdar har de bästa lägena på sluttningarna med perfekt solexponering i kalkrika jordar. Man producerar Macôn Blanc, Bourgogne Blanc, St. Vèran och fantastisk Pouilly-Fuissé. Dessutom har Christophe en del riktigt intressanta viner bland annat ”Le Terroir Rare”, en Pouilly-Fuissé som produceras på 100 åriga stockar samt det eftertraktade vinet ”Fine Josephine”, en Pouilly-Fuissé gjord på mycket mogna druvor som har fått namn efter Christophes dotter. Rankorna har en hög medelålder och man håller låga skördeuttag vilket ger mycket koncentrerade viner med stort djup och elegans.
Vinerna är moderna, fruktdrivna och fylliga med härlig mineralton och väl avvägd fatton.

Vinifikation

Den fylliga och fruktdrivna stilen på vinerna uppnås genom att man väntar ganska länge med att skörda. Allt för att druvorna skall få så hög sockerhalt som möjligt. I ett av vinerna rundar man till och med av med lite botrytiserade druvor. Man använder sig av mycket modern vinifikation med bland annat temperaturreglerad jäsning. Skördeuttagen hålls låga och för deras Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes är skördeuttaget endast 30 hl/ha. Man tillämpar ingen filtrering.

Dela med dina vänner
Print Friendly