Domaine Cordier. Frankrike, Bourgogne, Pouilly-Fuissé

Domaine Cordiers hemsida

Mâcons stjärnskott gör vita viner i grand cru-klass

Ett av Mâcons intressantaste namn är Christophe Cordier, som med sina mycket gamla vingårdar utspridda i regionen producerar stilfull vit Bourgogne som verkligen imponerar.

Historia

Domaine Cordier Père & Fils är en familjeegendom i Fuissé i mellersta Bourgogne. Vingårdsmarken omfattar 100 parceller fördelat på 30 hektar i 8 olika byar i Mâconnais. Egendomen startades med 1 hektar vingårdar av Christophes farföräldrar och togs sedermera över av hans far, Roger Cordier, år 1968. Sedan Christophe klev in i familjeföretaget vid nittiotalets början har han höjt kvaliteten genom att införa moderna metoder i vineriet och begränsat skördeuttagen. Hans första beslut var att övertyga pappan om att sluta sälja vinerna på bulk och istället buteljera dem själva. Idag anses man vara en av toppodlarna i hela Mâconnais, mycket tack vare Christophes minutiösa noggrannhet och totala dedikation för de viner han producerar.

Vingårdar

Christophes vingårdar har de bästa lägena på sluttningarna med perfekt solexponering i kalkrika jordar. Rankorna har en hög medelålder och man håller låga skördeuttag vilket ger mycket koncentrerade viner med djup och stor elegans. Vinerna är moderna, fruktdrivna och fylliga med härlig mineralton och väl avvägd fat-hantering. Dessutom köper Christophe in druvor från gamla rankor i områdets bästa lägen under négociantetiketten ”Maison Christophe Cordier”. Såväl egendomens egna druvor som de inköpta druvorna kommer vinerna från Pouilly-Fuissé, Saint Véran, Pouilly-Loché, Mâcon-Fuissé, Mâcon-Vergisson, Viré-Clessé, Mâcon-Loché, Mâcon-Milly Lamartine och Mâcon-Charnay. Sammanlagt finns cirka 30 olika cuvéer under namnet Domaine Cordier och ett 10-tal under etiketten Christophe Cordier. Christophe är också en av de lyckliga ägarna till mark inom några av de Pouilly-Fuissévingårdar som från och med skörden 2020 klassificerats till Premier Cru (ett unikum i Bourgogne som inte sett en sådan uppklassificering sedan 1947).

Christophe arbetar enligt såväl ekologiska som biodynamiska principer i sina vingårdar, och är under konvertering för certifiering. Han har planerat för detta i över 20 år men då pappan var starkt emot detta byte väntade Christophe till faderns död år 2019 innan han på riktigt satte fart – konverteringen till ekologiskt och biodynamiskt farmande skedde således samtidigt och det har gått snabbt fram. Som ett led i detta arbete som använder sig Christophe av hästar för att ploga sina vingårdar. Första gången de sex hästarna (Hippy, Vito, Yago,Tiki, Coco och Sorgo) användes i vingårdarna var skörden 2018. Hästarna turas om att arbeta och vila och används främst på de 5 hektar vingårdar som från och med 2020 uppgraderats till Premier Cru-status i Pouilly-Fuissé. I resterande vingårdar använder man lättvikts caterpillartraktorer istället för tunga traktorer för att inte pressa ner jorden. Christophe själv listar fördelar som möjligheten att arbeta mer precist, att behålla en levande jordstruktur och att det är i linje med hans biodynamiska filosofi. Christophe motiveras av att inte använda bränsle eftersom han därmed inte förorenar jord eller luft men att det också skapar en fin arbetsmiljö för hans anställda att få arbeta med dessa vackra och vänliga djur. Den enda nackdelen, enligt Christophe, är att det är mycket kostsamt att ha hästar istället för traktorer.

Sedan några år tillbaka har Christophe inlett ett arbete med att konvertera sina rankor till uppbindningssystemet ”echalas” – som kan översättas till ”stöttade rankor”, där rankorna binds upp längs dessa höga stavar och formas till formen av en båge längst upp; en så kallad corbeille. Metoden är särskilt vanlig i Côte-Rôtie, Priorat och Mosel och innebär att varje ranka får växa alldeles nära en hög påle i marken – inga vajrar används utan de utskickande skotten knyts mot pålen under sommaren. Rankor som växer på detta sätt tenderar att utvecklas annorlunda och druvorna får  stora fördelar genom bra ventilation och ett naturligt skydd mot solen. Uppbindningstekniken passar enbart vissa druvsorter, men är särskilt fördelaktigt i vindiga områden och i branta vingårdar, och blir allt vanligare i takt med den globala uppvärmningen då den också ger ett bra skydd vid torka.  Den initiala kostnaden för detta är mycket hög, kräver en större vattentillgång och mer arbete i vingårdarna, men ger stora effekter på kvalitet på druvorna.

Vinifikation

Den fylliga och fruktdrivna stilen på vinerna uppnås genom att man väntar länge med att skörda för att druvorna skall få så hög sockerhalt som möjligt (i en av cuvéerna rundar man till och med av med lite botrytiserade druvor). Man använder sig av mycket modern vinifikation med bland annat temperaturreglerad jäsning. Källaren är modernt utrustad för att ta hjälp av gravitationen men här finns också möjlighet för temperatur-, och luftfuktighetskontroll. Skördeuttagen hålls låga och för deras Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes är skördeuttaget endast 30 hl/ha. Man tillämpar ingen filtrering. Vinerna lagras i familjens tre lagringskällare för fat och två lagringskällare för stora foudres där de får ligga länge på sin jästfällning. De nya faten rostas på egendomen för att uppnå rätt önskad rostningsgrad. Endast naturligt förekommande jäst används för att starta jäsningen. Ekfaten som används är aldrig mindre än 500 liter.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Domaine Cordier

limited
nyhet

2022 Pouilly-Fuissé Premier Cru Vers Cras, Domaine Cordier

Bourgogne439 krLanseringsdatum: 23/02
nyhet
kommer snart

2022 Saint-Véran Clos à la Côte, Domaine Cordier

Bourgogne351 krLanseringsdatum: 12/04

2022 Saint-Véran Vieilles Vignes, Domaine Cordier

Bourgogne299 kr